fbpx

Jobba som byggnadsvårdare

Hej!
Jag går just nu en kurs på Eskilstuna folkhögskola som heter Byggnadsvård och hållbart byggande. Jag har så länge jag kan minnas haft ett brinnande intresse för gamla byggnader och den historia de bär på. Nu är det också viktigare än någonsin att bygga hållbart och vårda det som redan finns för att inte täta på naturens resurser mer än nödvändigt. Kursen jag läser nu är fantastisk och jag vill inte att min resa med byggnadsvård ska ta slut efter den. Min fråga är: hur går jag tillväga för att kunna arbeta som byggnadsvårdare. Hur går jag vidare efter kursens slut, vilka vägar kan man ta för att kunna titulera sig byggnadsvårdare och ha det som yrke? Hoppas ni kan hjälpa mig. Tack på förhand!

Svar:

Det finns ingen formell klassning för yrkestiteln byggnadsvårdare, det kan vara allt från byggnadsvårdskunniga snickare och fönsterhantverkare till utbildade byggnadsantikvarier från högskolorna i Göteborg och Visby. Även om utbildningarna kommer och går litegrand finns en övergripande beskrivning i artikeln Byggnadsvårdens utbildningar.

Om du inte vill starta eget kan det vara en idé att söka jobb eller praktik på något av de företag som arbetar med byggnadsvård. Det kan vara allt från byggnadsvårdsbutiker till företagen i organisationerna Byggnadsvårdsföretagen, Bevis eller Fibor.

 

keyboard_arrow_up