Järnvägsstation

Län: Norrbotten
Ort: Kiruna
Datum: 13-01-2011

Kiruna kommun har meddelat att de vill riva Järnvägsstationen och de har ansökt om att häva byggnadsminnesförklaringen. Likaså har de ansökt om att häva byggnadsminnesförklaringen av stadshuset och Hjalmar Lundbohmsgården, som även de står i vägen för gruvnäringen. I slutändan är det Länsstyrelsen som beslutar om byggnadsminnet skall hävas.

Uppdateringar
19-12-2011
Länsstyrelsen har hävt byggnadsminnesförklaringen av järnvägsstationen, vilken därmed kan rivas. Läs mer på SRs hemsida. (Länk nedan).
24-06-2013
LKAB, som numera äger järnvägsstationen i Kiruna, kommer att riva den. Därför har Norrbottens museum fått i uppdrag att utföra en dokumentation av byggnaden. Det kommer bli en gedigen dokumentation, med byggnadsbeskrivning, fotografering, beskrivning över förändringar, redogörelse för historiken, miljön, dess betydelse för stadens framväxt mm.

Externa länkar
SR.se
Fokus: kulturmiljöer i Kiruna

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, dock ej specifika dieter).
    Observera att lägret blir billigare med ett medlemskap (dock ej för trädgårdslägret som redan är nedsatt i pris).
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

januari 2020
mars 2020
Inget evenemang hittades!