fbpx

Isolering vindsbjälklag och montage av ångbroms på hus från 1910?

– Bryta upp golvet på vinden och montera isoleringen ovanifrån i facken?
– Alltid använda ångbroms, eller vindpapp?
– De som företag som jag har pratat med rekommenderar att riva innertaket och lägga ångbromsen där och sedan isolera ovanifrån. Det är inte rimligt i praktiken, jag vill ju inte förstöra fina gamla innertak. Jag kommer att renovera en del av rummen, bör man i så fall montera ångbromsen i innertaket i de rum man kan, och sedan resten från kallvinden eller är det bättre att göra lika överallt (ovanifrån)?
– Om montage av ångbromsen sker från vindssidan, hur görs tätning mot stenväggar och bjälklag (uppvik/reglar/tejp)?
– Hur tänker man med placeringen/tätning/uppvik av ångbromsen runt pigkammaren?
– Om jag i framtiden bygger något eller några rum på vinden, med kattvindar och hanbjälklag, hur skall jag tänka med monteringen av ångbromsen i nuläget? Något som förändrar hur den skall monteras nu eller någon placering som skall undvikas i nuläget med framtiden i åtanke?
– Cellulosa, träfiber, lösull, kutterspån…?
– Räcker det att fylla bjälklaget med isolering, det blir då drygt 20 cm? Eller bör man bygga på bjälklaget för att kunna fylla upp isolering till 30-40 cm?

 

Svar:

Det är i regel mindre omfattande arbete att lägga ångbromsen på vinden, även om man behöver lyfta golvplank, och den blir mer heltäckande än om man sätter den i rumstaken. Det viktiga är att ångbromsen placeras under isoleringen. Beroende på konstruktion kan det annars räcka med de skivmaterial, spontvirke, papp, målarfärg och så vidare som sitter i rumstaken. Men vissa innerväggar kan vara öppna uppåt (där sågspån fylldes i) och då är en heltäckande ångbroms på vinden säkrare. Men kontrollera först luftfuktigheten eller om det finns mögel på vinden, det kanske inte är ett problem?

I ert fall ligger det golv på vinden och då blir det lite mer jobb att arbeta uppifrån. Vid glipor och anslutningar mellan konstruktionsdelar drevas med lindrev, intill skorsten skall det inte vara brännbart material, använd då till exempel stenull.

Beträffande befintliga och kommande pigkammare eller gavelkammare på vinden är principen densamma. Men det finns många varianter beträffande konstruktion, material, isolering och användningar, tex  om kammaren används permanent eller säsongsvis? För mer detaljerad vägledning kan en erfaren byggnadsvårdare eller leverantören av isoleringsmaterialen ge vägledning.

Beträffande isoleringsmaterial rekommenderas hygroskopiska material som nämnts i frågan. Isoleringseffekten varierar lite, tex ger sågspån sämre isolering än cellulosafiber. Läs mer om detta i Energiboken. Om man ändå gör en tilläggsisolering så kan man passa på att fylla upp till 30-40 cm för en bättre isoleringseffekt och långsiktigt ett lägre klimatavtryck för huset.

keyboard_arrow_up