Frågeställare: Ulla Östgranvåg
Fundering kring hö under golv/trossbotten. Hej! Vi har tagit upp ett golv i vårt torp. Under en ”åsrad” nära spisen var det hårdpackat med hö ända upp inunder trossbotten. Vi är inte eniga om orsak/funktion och har nu olika teorier om detta. 1. Det är ditlagt av de som byggde för att isolera drag just där nära spisens placering. 2. Det är djur som dragit dit det och byggt bo. 3. Är det ditlagt av de som byggde var det tänkt att fylla en isolerings-funktion och i så fall är det kanske fel att ta bort det. Det finns ingen djurspillning där och är det verkligen möjligt att djur skulle packa något så kompakt upp mot trossbotten ( samt så är det hö ”långt gräs ihop”) Ja, frågan är; kan det vara tänkt att det är gjort för isolering eller skall det bort för det är djur som byggt det hela? Jag antar att frågar jag några erfarna, så kan vi få ett svar på detta. Bifogar foto – men då hade jag börjar riva i det redan – men kanske lite hjälp ändå.
Svar:
Förr i tiden använde man många olika material som bjälklagsfyllning, ofta i en blandning. Det kunde vara mull, slagg, lin, sand, sågspån, bruksrester, växtfiber eller annat material som fanns till hands och som isolerade mot kyla, ljud och förhoppningsvis var brandhämmande och otrevligt för gnagare och andra skadedjur. Så sannolikt är det en ganska vanlig bjälklagsfyllning ni har.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.