fbpx

Isolering av vind

Frågeställare: Eric
Jag har köpt ett hus som min svärfar byggde i slutet av 50-talet. På vinden ligger nu ett tunnt lager sågspån. Är det bästa att fylla på med ny sågspån och ev kutterspån ?
Det finns ingen ventilation på vinden. Takfoten är helt tät. Taket är klätt med plåt och helt tätt. Ingen fukt syns. Takmodellen är med lutning även på kortsidorna så det finns inga gavelsidor.

Svar:
Man brukar säga att man inte skall laga det som inte är trasigt, och det gäller i högsta grad din vind. Har det funkat i 50 år så bör det fungera i fortsättningen också. MEN. Om du ökar på isoleringstjockleken mycket så blir vinden kallare och det kan också förändra fuktbalansen. En vanlig skada är tex luftläckage mellan bostadsvåningen och vinden som får extra fart om temperaturskillnaden blir större: varm inomhusluft pyser upp på vinden genom övertryck och kondenserar på vindens kalla ytor (då brukar det bli mögel på takpanelens insida.) Därför är det viktigt att det inte finns några håligheter mellan bostadsvåning och vind.
Metoden du föreslår är annars i princip helt rätt, fyll på med ett hygroskopiskt material som såg-/kutterspån eller annan cellulosaisolering. Men du bör absolut övervaka klimatet med jämna intervaller under några säsonger efter tilläggsisoleringen så att du inte får en relativ fuktighet över 70-75%. Det är många faktorer som påverkar den relativa luftfuktigheten, tex varm/kall skorsten, skuggade/solbelysta takfall och det ovan nämnda luftläckaget från bostadsvåningen. Den relativa luftfuktigheten övervakar du enkelt med en vanlig hygrometer med min- max-värden (som finns att köpa på vanliga butikskedjor med teknikprylar). Om du når problematiska fuktnivåer efter isoleringen kan du behöva öppna några ventiler för ökad ventilation. En sån åtgärd bör du låta en erfaren konsult hjälpa dig med.
Som medlem i Byggnadsvårdsföreningen kan du kontakta dina länsombud som kan hjälpa dig vidare med kontakter till bra konsulter och hantverkare.

keyboard_arrow_up