fbpx

Isolering av kattvind och snedtak

Frågeställare: Micke
Har ett trähus från 1931. Huset har brutet tak och är tilläggsisolerat på vinden (dock tyvärr med gulfiber). Delar av rummen på övervåningen har kattvindar. I det rum som är planerat att bli sovrum har det stått ett antal modulgarderober (typ IKEA) platsbyggda in i kattvinden. Snedväggen bakom, ända ut till takfoten är klädda med tretexskivor och därfter tapet. Ungefär från 50cm och ner till golvet har man slagit upp en tunn plankvägg och isolerat med gullfiber (c.a 6-8cm). Därefter en ny tunn plankvägg. Resterande utrymme bakom denna plankvägg med isolering är det tomt luftutrymme som verkar vara utomhustemp.

1. Jag har för avsikt att platsbygga en ny garderob och vill isolera bakom. Tänkte använd träfiberisolering, skiva typ Vital. Om jag vill slå upp en ny låg vägg en bit upp på snedväggen för att få en bit rak vägg inne i garderoben, bör jag då isolera tomrummet bakom också (alltså resterande tårtbit i kattvinden)? Eller ska jag lämna det tomt som det var?

2. Om jag ska isolera med träfiberisolering, bör jag då ha papp, luftspalt, isolering, papp och vägg?

3. Om jag ska ha luftspalt bakom, skall den då löpa från takfoten upp på vinden (då jag nu inte kan se någon förbindelse)? Eller kan den cirkulera på annat sätt?

4. Kan jag använda vilken typ av träbaserad skiva innerst mot bostadsytan som inner vägg (i detta fall innervägg garderob) som helst, typ spånskiva? eller är den för tät?

Tack på förhand.

Svar:
Jag är lite osäker på din beskrivning så jag svarar principiellt.
Det är inte fel med förbindelse mellan kattvindar via luftspalter i parallelltaket till hanbjälksvinden. Det liknar den traditionella vindsinredningen med gavelkammare och har fördelarna att det är relativt inspekterbart och att luften kan cirkulera från takfot till nock. Vissa tillverkare av cellulosafiber har dock typgodkända konstruktioner utan luftspalt i parallelltak vilket också gjordes med såg-/kutterspånsisolering under första halvan av 1900-talet. Kolla leverantörernas hemsidor.

Beträffande täthet är det viktigaste att det inte finns luftläckage, dvs hål där luft från bostadsvåningen kan pysa upp i den kalla vinden och kondensera. Sådana hål kan finnas vid genomföringar, vindsluckor, invid skorstenar och gavlar där det kan förekomma rörelser i konstruktionen. Om man sedan använder spånskivor eller massivt virke spelar mindre roll rent tekniskt.

keyboard_arrow_up