fbpx

Isolera snedtak invändigt på gammalt timrat uthus

På vår lilla gård finns ett timrat uthus som kanske är från 1700-talet men eventuellt senare (bostadshuset är från sent 1700). Tidigare ägare har flyttat det och lagt till panel och vindpapp utvändigt men troligen ingen isolering (inte vad jag kan se). På gamla bilder syns att det ej var panel ursprungligen. Även taket ser bra ut. Huset är öppet upp till nock och ca 18 kvm stort. Det är idag inte uppvärmt men jag skulle vilja göra om det till en året-runt verkstad och vill därför isolera taket så inte all värme ska smita ut, speciellt med tanke på dagens elpriser. Jag tänker en temperatur inne på ca 15 grader för att exempelvis färg ska kunna torka.

Jag har ingen erfarenhet av att isolera hus men har googlat massor om det. Den enda info jag hittar är dock hur man ska isolera vindar på uppvärmda bostadshus med tanke på fukt från bostaden osv, men detta är ju öppet till nock och kommer bara värmas upp på höst/vinter/vår och även om jag kommer ha det som arbetsplats kommer ingen att bo där, så blir osäker på hur jag ska tänka. Eftersom jag inte vet hur huset kommer användas i framtiden, kanske en annan ägare vill ha det som gäststuga, tänker jag att jag ändå borde ha ångbroms? Vill såklart ha naturlig isolering men vad ska jag välja för material och tjocklek? Hur ska jag tänka med ventilation? (idag finns ingen). Kan jag borra ett hål för ventil rätt genom timmer, vindpapp och panel på en gång eller hur gör man? När man ska borra i timmerväggen, ska man borra i mitten av en stock eller mellan två? Jag vill göra vad som är bäst för huset men ändå kunna använda det som verkstad. Har förstått att jag bör ha ett fritt utrymme högst upp vid takåsen så det kommer bli ett litet platt innertak där jag bör ha en ventil i vardera änden av huset för luftcirkulation? Hur stort/högt bör detta utrymme vara? Ska det fortsätta en luftspalt ner längs snedtaket även om det inte är öppet ut vid takfoten och hur stor bör den vara isåfall? Hur ska jag tänka och gå till väga? Beskriv gärna detaljerat då jag som sagt inte har någon erfarenhet av detta.

Funderar även på hur jag ska fästa reglarna för isoleringen då virket i takbjälkarna är olika tjockt. Kan jag skruva fast de i sidan på takbjälkarna eller ska jag skruva fast de utanpå underifrån? Antar att de ej ska fästas i de tvärgående brädorna.

Svar:

Artikeln Vindsisolering och vindsinredning ger principiellt svar på dina frågor men det blir ju lite annorlunda eftersom vindsbjälklaget är öppet. Bra med en liten hanbjälksvind och storleken bör vara så att den går att inspektera, i bästa fall krypbar. Om yttertaket är tätt med råspont och takpapp så är det bra med ventiler. Om man inte vill såga igenom originaltimret i gavlarna kan man sätta så kallade mögelstopp högt upp i takfallet under takteglet. Om man sågar igenom timret för ventil brukar man ta hål mellan stockarna för att inte försvaga hållfastheten i stockarna mer än nödvändigt. Ventiler skall ha täckande insektsnät.

Det enklaste sättet att att få ett jämt innertak är att skruva reglar i sidan av befintliga sparrar. Isoleringstjocklek, dvs reglarnas höjd kan de vara cirka 20 cm. Om infästning av reglarna i råsponten behövs bör det spikas så att det enkelt går att byta råsponten vid framtida takrenoveringar. Isoleringsmaterialet bör vara hydroskopiskt, till exempel cellulosafiber. På insidan av isoleringen närmast innertaket sätts en ångbroms. Följ i övrigt, även beträffande luftspalt, isoleringstillverkarens riktlinjer. De diagonala reglarna hindrar skjuvning och skall sitta kvar.

 

keyboard_arrow_up