I hus från ca 1905 finns en kallvind med liten ingång I taket från övervåningen. Kallvinden har fack med 10 cm sågspån (ursprunglig?). Ovanpå detta ligger delvis trasiga tunna papperspåsar med gullfiber förmodligen från 1969 i samband med renovering och nybygge. Det finns inga ventiler I gavlarna och osäker på luftspalt mellan ytterväg/tak då det ej går att se pga brant vinkel/brutet tak men ingen synlig påväxt på virket I takstolar eller runtom. Skorstensstocken går mitt I utrymmet och kakelugn(ar) eldas dagligen vintertid. Sågspånet ligger direkt på bräder utan papp och verkar friskt och avses att behållas. Vill dock byta ut gullfiber mot trä, lin eller hampa för att minska energiförbrukningen!
Tacksam för svar på följande: behövs papp under sågspånet, synpunkter på materialval, vad är bäst – skivor eller lösull, lämplig tjocklek, bör en ventil I vardera gaveln monteras? Övriga synpunkter välkomnas förstås.
Svar:
Med ökad isoleringstjocklek blir temperaturskillnaden mellan bostadsvåning och vind större. Det gör att eventuella luftläckage blir starkare och kan förorsaka mögelpåväxt på vinden. Därför vill man ha vindtätt under isoleringen. Bäst är att lägga vindpapp eller en vindtät duk under isoleringen i bjälklagsfacken. Det är en dammig angelägenhet att skotta ur facken, lägga duken och skotta tillbaka isolering fack för fack. Men det är inte så jobbigt i övrigt, använd friskluftsmask och overall. Fyll på med lös cellulosaisolering till totalt 30-40 cm. Viktigt att vindsluckan är tät och isolerad. Läs mer om vindsisolering i artikeln Vindsisolering och vindsinredning. Placera en hygrometer på vinden och se om luftfuktigheten kommer upp till gränsvärdet under längre perioder vintertid. Diagram finns i artikeln På säker grund. Vid behov kan gavelventiler installeras.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.