Frågeställare: Helena
Hej Jag har en fråga om isolering av ett äldre gårdshus. Nu ligger det ett äldre plåttak som behövs bytas pga av rostskador. Vi har ett sticketak under i gott skick med undantag för något enstaka ställe där det varit läckage. Vi funderar på papptak istället för plåt. Huset är ett korsvirkeshus med obränt tegel som nu har eternitfasad som vi vill ta bort för att återställa fasaden. Steg ett är att isolera vinden för att på lång sikt kunna använda hela huset. Nu är ett rum av tre i huset isolerat men vi vet inte hur. Värmekällorna är vattenelement i det isolerade rummet och en igenpluggad bakugn som vi hoppas kunna få i funktion. Vilken typ av takisolering passar bäst under dessa förutsättningar? Vi tänkte börja med taket för det känns mest akut, är det rätt väg att gå? Mvh Helena
Svar:
Ja, man brukar säga att taket är det viktigaste, därefter grunden och sen resten av huset. Sticketaket är ett bra undertak och håller länge om det har ett yttertak som skyddar för solstrålarna. Det fungerar bra för tex plåt och tegel men i fallet tegel får man tänka på att det blir tungt vilket kan innebära att ni behöver förstärka takstolarna. Om ni vill lägga papptak är det bättre att lägga på råspont som är en jämn yta. Med andra ord kanske den enklaste och billigaste varianten ändå är plåttak? Konsultera en erfaren plåtslagare som kan avgöra om det går att laga det befintliga taket, det är inte ovanligt att entreprenörer dömmer ut fungerande konstruktioner för att det är enklare att byta och dessutom blir ett mer lönsamt jobb. Länsombuden kan ofta ge tips om duktiga hantverkare.
Beträffande isolering finns en artikel om principer för vindsisolering i Byggnadskultur nr 1 2019. Det är viktigt att taket blir inspekterbart. Generellt skall man använda material som fungerar ihop med den befintliga konstruktionen, i detta fall är det hygroskopiska material som träfiber, lera osv. I Energiboken finns bra vägledning gällande energieffektivisering i gamla hus.
Många river bort sina eternitfasader nästan av bara farten. Tänk på att den är helt ofarlig så länge den sitter där den sitter och bidrar till ett bra skydd för huset. Dessutom är det verkligen ett hållbart material och blir alltmer sällsynt. Om ni väljer att avvakta beslutet att ta bort eterniten med allt det innebär (sanering, avfallshantering, renovering av underliggande fasad etc) och inte tycker dess funktionalistiska uttryck passar husets karaktär så kan fönster- och dörromfattningar, knutar och andra snickerier göra underverk för att anpassa stilen. Ett tips är att låta någon historiskt kunnig arkitekt skissa på förslag.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.