fbpx

Invändig beklädnad i timmerhus

Frågeställare: Eva Rindler
Tänkte klä väggen i ett ouppvärmt timmerhus med masonit, inte spänna papp, inte lerklina. Vill ha en tunn skiva som följer timret. Är en 3 mm tjock board (träfiberskiva) lika bra? Hittar inte masonit där vi har huset. Tänkte sen spackla skarvarna och tapetsera. Finns det bättre lika enkla lösningar? OSB? Plyfa?

Svar:
Masonit är ett varumärke och det vi menar när vi i dagligt tal säger masonit är en 3mm HDF (Hard Density Fiberboard) som du beskriver. Alla timmerstommar rör sig lite med årstidsväxlingar och det är inte ovanligt att det blir sprickor eller bulor i ytskiktet vid rörelsefogar. När man använder hdf-skivor koncentreras eventuella sprickor eller bulor till skarvarna runt om skivan. Dessutom kan det bli ojämnheter i skarver om timret inte här helt rakt. Därför bör man klistra s.k. torremsor över skarvarna som fördelar rörelsen på en större yta. Det är samma princip som man använder vid traditionell papspänning.(http://www.stockholmslansmuseum.se/faktabanken/pappspanda-vaggar/). Frånsett att masonitinklädnad i sammanhanget med timmerstomme inte är en traditionell metod fungerar det nog bra.

Som byggnadsvårdare förordar jag i första hand lerklining av historiska och tekniska skäl, det skapar bra inomhusklimat genom förmågan att fuktbuffra och lagra värme och leran samverkar bra med timmerstommen. Pappspänning är det traditionella alternativet till masonitskivor. Man kan även klistra grålumppapp direkt på timret med torremsor mellan timmerstockarna.

keyboard_arrow_up