Vi funderar på att installera ett vattenburet värmesystem i vårt timmerhus på 350 kvm från 1895. Huset har idag ingen centralvärme utan värms upp med nio eldstäder (tre kakelugnar, en rörspis, två vedspisar, två kaminer och en bakugn). Tanken är att inte alltid värma hela huset utan kunna avgränsa bovärme till vissa rum och ha underhållsvärme i andra. Vad är viktigt att tänka på i samband med det? Finns det någon man skulle kunna kontakt för en ”på plats”-genomgång av huset för att få tips på andra åtgärder som skulle behöva göras i samband med detta, t.ex dreva mellan timmerstockarna, byta sågspånet på vinden osv. Innerväggarna är lerklinade och tapetserade eller har panel i de flesta rum men stockarna är synliga i sidogarderoberna.
Svar:
Installation av vattenburen värme med radiatorer under fönstren ger en bra uppvärmning men kommer att påverka interiörens karaktär. Om interiören är välbevarad kan man överväga andra lösningar som till exempel diskret placerad luftvärmepump eller att värma upp några av kakelugnarna istället som man gör på många museer. Via länsombuden kan ni komma i kontakt med erfarna konsulter.
Ett bra tips är att läsa Energiboken som ger många handfasta tips om energieffektiviseringar som till exempel vindsisolering eller vindtätning av klimatskalet.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.