Insliten pensel målar bäst

En pensel är inget engångsredskap – även om den ofta behandlas som sådant. En insliten pensel är målarens viktigaste verktyg – om hon vill få ett bra resultat. Penseltillverkarna lena och thomas gustafsson berättar varför.

Väl inslitna naturborstpenslar, oljeinpregnerade och såptvättade – målarens bästa redskap. Fotograf/Illustratör: Lena & Thomas Gustafsson

 

För hobbymålaren är penslar kanske något man försöker köpa så billigt som möjligt, målar med någon gång och blir sen oftast rätt missnöjd med resultatet.Köksluckan blev både lurvig av borst som släppt och fick ”åkermönster” i den allt för snabbtorkande färgen. Därefter slängs penseln ner i en burk med lösningsmedel eller vatten och hittas sedan vid nästa målningstillfälle fasttorkad i en äcklig smörja på burkens botten. Med rätt kunskaper om skillnader i borst behöver detta inte bli en dyr läxa. Alla penslar har ju sina användningsområden, och en bra pensel är inget engångsredskap

Borst från kinesiska svin

När det gäller naturborst finns några viktiga punkter att reda ut:
Många penslars naturborst kommer från kinesiska svin. Den högsta kvalitén kommer från vildsvins-liknande grisar som lever i Asiens bergstrakter. Det tar tre säsonger för svinen att producera denna borst, vilket i sig är en kostnad för svinuppfödarna. Dåliga år med dålig föda eller torka påverkar också borsten. Olika provinser i Kina har olika naturförutsättningar, vilket också innebär borstkvalitetsskillnader.

Topskvalitet

90 tops är den högsta borstkvaliten som kan köpas. Det betyder att 90 procent av stråna har samma längd, vilket man eftersträvar eftersom penseltoppen då håller och fördelar färgen bra vid målningen. Om det står 70 tops på penselns produktinformation vet man att 30 procent av stråna inte når penseltoppen, vilket får sina konsekvenser på måleriresultatet.
Viktigt är också hur borsten är kokad. Är den felkokt (ej tillräckligt rakpermanentad) spelar det ingen roll hur man sköter penseln, den kommer alltid att se ut som en kvast. En seriös penseltillverkare kontrollerar kokningskvaliten.

Svart borst spänstigast

Svinborst kan vara ljus, grå eller svart. Den svenska måleritraditionen vill ha svart borst i penslarna. Färgen på borsten har betydelse för spänsten, ljus borst har inte samma spänst vilket tillverkaren kan försöka kompensera genom att göra borsten kortare.Vissa år uppstår brist på svart svinborst och då kan kineserna färga den ljusa borsten svart. Men då blir spänsten i borsten förstås sämre, vilket penseltillverkaren måste känna till. Konsumenten ser aldrig detta när han köper en pensel.

Delning i toppen

Klippningen av penselns topp är mycket viktig för måleriresultatet. En alltför hård ansning där delningen försvinner förstör penselns egenskaper. Detta kan man kontrollera innan man köper sin pensel. När det gäller en maskintillverkad pensel kan det finnas svårigheter att ställa in rätt ansningslängd. Ett borststrå är naturligt delat i toppen, precis som på människorhår, men när det gäller penselstrån vill man bevara delningen. Den följer med under borstens naturliga slitning och gör penseln mjuk och följsam mot underlaget. En insliten pensel är målarens viktigaste verktyg för att nå ett eftersträvat resultat.

Limning och såptvätt

Limningen vid tillverkningen av penslar är också av betydelse, inte minst för att penseln inte ska fälla borst. Det gäller alla borsttyper. Naturborst är statisk och håller kvar eventuella strån som aldrig fastnat i limmet. Därför är såptvätten viktig, då försvinner de lösa stråna. Därmed slutar en pensel av god kvalitet att släppa borst. Men dåligt limmade penslar ”hårar” ständigt. Måleriresultatet blir därefter.

Penslar där skaft och borst är ihoplimmade har ingen” ficka” där fukt och vatten stannar kvar, vilket annars skadar penseln, som kan börja ”glappa” isär. Naturborst och träskaft är levande och sväller, medan limmet och blecket kan sprängas sönder av vattnets krafter. Hellimmade penslar har därför längre livslängd.
Det bästa penselblecket är rostfritt. Andra rostar till slut vid användande av vatten och vattenspädbara färger.

Avlastande grepp

Skaftet på en pensel är också av betydelse. Ett trärent och inoljat skaft ger den rätta målarkänslan. Ett ergonomiskt utformat grepp avlastar handens småmuskler som annars kan bli överansträngda.Det är inte ovanligt att målare får tennisarmbåge.

En naturborstpensel, där alla dessa goda egenskaper är uppfyllda, har en otroligt fin kvalitet och ett pris därefter, men en sådan pensel är värd att vårda. Då håller den i många år och blir bara bättre och bättre.

________________________________________________

SÅ HÄR SKÖTER DU NATURBORSTPENSELN

1 Eftersom penslarna innehåller ren naturborst är det viktigt att borsten inte utsätts för uttorkande lösningsmedel, utan att man i så fall efteråt återinfettar borsten.
2 Före användning: Oljeimpregnera hela penseln med t ex matolja, motorolja, rapsolja eller rå linolja – gärna några dygn. Såptvätta sedan ur borsten. Extra viktigt är att tvätta ur linoljan som annars torkar in och gör penseln hård och förstörd.
3 Efter målning med vattenbaserade färger, t ex akrylatfärger och ”äldre” färger som äggoljetempera eller limfärg tvättas borsten noga med såpa och vatten. Se eventuellt även punkt 5.
4 Har du använt alkydoljebaserade färger, rengör med lösningsmedel, helst rapsoljetvätt. Avsluta alltid med såptvätt. Såpan är a och o !
5 Impregnera penseln efter användandet. Såptvätta noga och låt penseln lufttorka. Därmed har penseln blivit ren och återinfettad av såpans olja. Förvara penseln hängande så att borsten inte skadas. Man kan också smörja in borsten med såpa och forma den så att den inte”spretar”. Förvara penseln så, tvätta sedan noga bort såpan vid nästa måleritillfälle.
6 Lukta på borsten, rätt urtvättad luktar den bara såpa eller svinborst.
7 Man kan också hänga penseln i ett kärl med olja och ”glömma bort den”. Så mår penseln bäst tills du anvnänder den nästa säsong.
8 OBS! Linolja medför risk för självantändning av trasor och trassel!

Lena & Thomas Gustafsson

Penselmakare och borstbindare.

penslar@gnestapenseln.se