Frågeställare: Josef
Hej, vi har planer på att isolera och inreda råvinden i vårt hus från 1896. Vad jag förstått så är det en fördel att behålla kattvind och hanbjälksvind för inspektionsmöjligheter. Taket är bytt av tidigare ägare, och då försetts med en luftspalt av masonit (lagd utifrån). Planen är nu att isolera med ca 145+70mm isolering med ångskydd mellan. Jag har pratat med ett flertal hantverkare och fått lite olika svar om hur jag ska isolera. Stenull, glasull eller cellulosa. Ångspärr eller ångbroms. Svaren är ungefär lika många som personer man pratat med. Jag förstår fördelen med cellulosa och att den kan andas. Kombinerar man denna med ångbroms? Eller går det lika bra med ångspärr + cellulosa. Finns det någon uppenbar risk med att välja något syntetmaterial vid isolering i detta fallet då ändå hela tätskiktet görs om från grunden? MVH Josef
Svar:
En av byggnadsvårdens grundbultar är att inte ändra fungerande konstruktioner. Äldre hus, som i ditt fall, är byggda med solida och robusta naturmaterial. Därför rekomenderar vi att man använder material med liknande tekniska egenskaper som de ursprungliga när man gör ändringar, till exempel isolering med cellulosafiber, hampa och lin som har fuktegenskaper som passar de gamla husen väl. Dessutom är de i motsats till mineralull och cellplast m.fl. miljövänliga. Du kan läsa mer om isoleringsmaterialen, deras egenskaper och deras miljöpåverkan i artikeln Isoleringsmaterial från A-W som även finns i något uppdaterad version i Energiboken. Tillverkarna till materialen skall tillhandahålla monteringsanvisningar med uppgifter avseende fuktspalter och ångbromsar.
I och med att du vill isolera takfallen är det bra att som du skriver behålla kattvindar förbundna med en liten luftspalt till en hanbjälksvind för inspektion och luftcirkulation. På insidan av konstruktionen skall det normalt sitta en ångbroms. Om du använder mineralull måste det vara ett ångtätt skikt, vanligtvis plast vilket man vill undvika i ett äldre hus och för ett behagligare inomhusklimat.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.