fbpx

Industridokumentation spar kunskap för framtiden

Förr lyfte industrier med stolthet fram sin historia i påkostade broschyrer och böcker. Nu dokumenteras allt mindre av anläggningar och tillverkning och dagens industrihistoria riskerar att gå förlorad för framtiden. Anna Lindgren och Peter Du Rietz berättar hur dokumentationer kan göras och hur de kan användas.

Hur kommer framtidens kulturarv från nutidens industri att se ut? Regleraren Janina Sahlén övervakar och styr processen i manöverhytten för Hålvalsverket och Asselvalsverket vid Ovako Hofors.

 

Produktionsutrustning som den här roterugnen vid Cementas fabrik i Skövde är ett exempel på hur storsk alig teknisk utrustning ser ut vid dagens industrier.

Whats in it for us?« är en fråga många ställer sig i dessa dagar av rationaliseringar och effektiviseringar. Vad har ett företag att hämta i en dokumentation av den egna industrin? Mycket, menar vi. Genom att dokumentera den egna verksamheten görs tekniska processer tydliga och man får tillfälle att reflektera över verksamheten och vilken betydelse företaget har, har haft och kommer att få i samhället. Diskussioner föds kring identitet och företagskultur och kan vara användbara för beslut och framtida investeringar. Många företag ser

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up