Huskvarna station

LänJönköping
Ort: Huskvarna
Datum: 08-10-2014

Huskvarna station, uppförd 1948 i en säregen funkisstil, hotas av rivning. Trafikverket vill riva men Jönköpings länsmuseum, Svenska Byggnadsvårdsföreningen och samhällsföreningen har motsatt sig detta. Byggnadsnämnden har tidigare avslagit rivningsansökan men måste av formella skäl ta nytt beslut i frågan, vilket väntas ske i höst.

Uppdateringar
10-02-2016
“Huskvarna stationshus har stått tomt i några år. Snart kan lokalen få liv.
Det finns nu långtgående planer på vad den kan inrymma.
— Det finns en seriös intressent som vill flytta in nämligen 34:ans Byggnadsvård. Sedan kan det inrymma information för byggnadsvård, likt Qvarnarp i Eksjö, dit personer som tänker renovera äldre byggnader kan vända sig. En väntsal för tågresenärer vore heller inte fel, säger Per Rudenstam, arkitekt och talesperson för Huskvarna Javisst i ärendet.” Detta läser vi i Jönköpingsposten den 10 feb 2015.

Ett mycket glädjande besked som är frukten av ännu en väl genomförd bevarandeaktion från de lokala byborna, där bland andra Svenska Byggnadsvårdsföreningens länsombud André Blomgren varit en av de drivande krafterna. Från föreningen följer vi fortsättningen med stort intresse och hoppas få en inbjudan till inflyttningsfesten. Heja Huskvarna! /PS

Externa länkar
Planer finns för stationshuset | Jönköpingsposten 10 feb 2016
Stationshuset i Huskvarna får stå kvar! | Huskvarna Javisst 13 okt 2015
De vill rädda stationshuset i Huskvarna från att rivas

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler