Hur stort problem är KC-puts på trähus?

Vi har ett hus i resvirke från tidigt 1900-tal. Då fasaden har klätts med träpanel (ca sent 70-tal) utanpå den putsade fasaden är vi såklart sugna på att ta bort panelen och låta putsen renoveras. Har nu haft en murare som tittat. Han menar att putsen är från ca 60-talet och av KC-typ. Då putsen ser fin ut (av det han och vi kan se) är rekommendationen att renovera hål efter läkt samt eventuella sprickor/bom. Slutligen färga huset med KC-färg, samt tvätta och foga om sockeln som är av granit.

Jag fick en liten klump i magen av detta då jag trodde putsen var äldre och av kalktyp. Har läst en del om problemet med KC-puts vid revetering och funderar på hur stort problemet kan tänkas utgöra. Är det skillnad på KC-bruk och KC-bruk? Utgör de olika hög risk beroende på styrka?

Förstår att det kan vara svårt att svara på, men skulle vara tacksam för någon form av rekommendation kring hur vi ska tänka. Är det rimligt att låta laga den nuvarande putsen eller bör vi ta ned den för att kunna undersöka och eventuellt laga stommen? Vi har inte märkt något särskilt, såsom lukt, att huset lutar eller annat. Något särskilt vi ska ha koll på? Tack på förhand!

Svar:

Myterna med traditionella material är många, ibland finns det belägg och ibland inte. Och även bland moderna material skapas myter.
Cement är ett av de material som gått från att vara ett mirakelmaterial till paria inom byggnadsvården. Och ofta med rätta då det kan ställa till stora skador om det används på fel sätt eller på fel ställe. Men..
KC-  är som namnet indikerar en blandning av bindemedelstyperna K- kalk och C- cement. Historiskt var de första KC- bruken ett kalkbruk som man blandade in lite cement, anledningarna var flera, till modern tid där det är tvärt om, ett cementbruk som man lägger till kalk, främst för smidigheten.
Ett färdigblandat modernt KC-bruk är oftast olämpligt att använda på äldre byggnader då dess egenskaper inte harmonierar med byggnadernas behov.
Men, de historiska KC-bruken var ofta snällare och fungerade bättre på äldre byggnader. Dels för att cementdelen i bruken var mindre och att själva cementbindemedlet inte var så starkt som de moderna.
Svaret på din fråga är alltså att det är skillnad på KC- bruk och KC-bruk. Och att i ditt fall så kommer det förmodligen att fungera bra att laga med ett svagt KC- bruk eller ett hydrauliskt kalkbruk (som liknar de tidiga KC- bruken i egenskaper)  och avfärga med en KC-färg. Dock med reservationen att det kanske inte finns svaga KC- bruk i den vanliga bygghandeln utan er anlitade murare får platsblanda efter önskade egenskaper.