Vi har ett hus i resvirke från tidigt 1900-tal. Då fasaden har klätts med träpanel (ca sent 70-tal) utanpå den putsade fasaden är vi såklart sugna på att ta bort panelen och låta putsen renoveras. Har nu haft en murare som tittat. Han menar att putsen är från ca 60-talet och av KC-typ. Då putsen ser fin ut (av det han och vi kan se) är rekommendationen att renovera hål efter läkt samt eventuella sprickor/bom. Slutligen färga huset med KC-färg, samt tvätta och foga om sockeln som är av granit.
Jag fick en liten klump i magen av detta då jag trodde putsen var äldre och av kalktyp. Har läst en del om problemet med KC-puts vid revetering och funderar på hur stort problemet kan tänkas utgöra. Är det skillnad på KC-bruk och KC-bruk? Utgör de olika hög risk beroende på styrka?
Förstår att det kan vara svårt att svara på, men skulle vara tacksam för någon form av rekommendation kring hur vi ska tänka. Är det rimligt att låta laga den nuvarande putsen eller bör vi ta ned den för att kunna undersöka och eventuellt laga stommen? Vi har inte märkt något särskilt, såsom lukt, att huset lutar eller annat. Något särskilt vi ska ha koll på? Tack på förhand!
Svar:
Jag är murare sedan 30 år tillbaka med egen verksamhet och det är som murare jag hittade kärleken till gamla hus. När jag jobbat i några år fick jag upp ögonen för saker man kunde ställas inför när man arbetade i gamla hus: Varför fungerade inte de nya produkterna som översvämmade byggmarknaden? Varför var husen byggda på liknande vis, fast de inte låg i närheten av varandra?
Snart insåg jag att för att närma mig husbyggnadsprinciperna fick jag leta i helheten under den period som husen byggdes. Hur levde folk och vad levde de av? Vilka material fanns att tillgå?
Jag är aktiv i ett flertal lokala föreningsnätverk och inser att de lokala skillnaderna som finns i landet är viktiga. Länsombud i Svenska byggnadsvårdsföreningen är viktiga av just den anledningen. Vi kan hjälpa till med ett av de första och bästa hjälpmedlen för att åstakomma bättring – studiet av vår egen lokala/regionala byggnadskonst.