fbpx

Hur man vårdar skolbyggnader

Mariaskolans fasad mot Ringvägen. Fotograf/Illustratör: Ulf Lindahl

Restaurering är ett ord man sällan hör i skolbyggnadssammanhang, däremot talas mycket om renovering och ombyggnad. Skolhusen slits, teknisk upprustning och anpassning till nya pedagogiska modeller ställer sina krav. Att avskaffa det traditionella klassrummet har präglat sättet att handskas med skolbyggnader under ett tiotal år. Den nya pedagogiken är inte kravlös. I Danmark har det blåst upp en strid kring Munkegårdsskolen, ritad av Arne Jacobsen. Skolan anses av pedagogiska skäl behöva byggas om, andra betraktar de planerade ingreppen som vandalism. I Sverige är nog inställningen oftast mer pragmatisk. Men det finns skäl att fundera över de ingrepp som görs i arkitektoniskt och kulturhistoriskt värdefull skolmiljö.

Frågan är om en skolbyggnad någonsin ska betraktas som färdig. För att en äldre skolbyggnad ska tjäna sitt praktiska syfte idag krävs ofta teknisk upprustning. Utrymmes-krävande ventilationssystem hör till det som är svårast att hantera, men även akustik, belysning, brandskydd och tillgänglighet ställer krav.

Tensta gymnasium, biblioteksinteriör. Fotograf/Illustratör: Ulf Lindahl

Dessutom har de flesta skolor på såväl grundskole- som gymnasienivån blivit pedagogiskt föråldrade, de stämmer inte med dagens syn

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up