fbpx

Hur lösa panelen som sticker ut över grunden?

Vi ska renovera ytterväggarna på boningshuset på vår 4-längade gård. Huset är från ca 1880, 16mx8m, med torpargrund och väggar av lertegel, troligen korsvirke. Ytterväggarna har genom åren genomgått ett flertal förändringar! På gamla bilder kan man se panel, men när gården köptes på 70-talet så var 3 av 4 väggar putsade. På 80-talet så tilläggsisolerades huset utanpå putsen, och ny panel sattes upp. Tyvärr flyttades inte fönstrena ut, så det ser ganska fult ut. Det är också ett stort utstick vid grunden.

Tanken är nu att ta bort diverse lager på väggarna för att komma in till stommen, för att sedan lägga på lite isolering, vindskydd och sedan ny panel. Och flytta ut fönstrena! Men, hur vi än gör, så blir det ett utstick på grunden.

Grunden är uppbyggd av gråsten, troligen med kalkbruk som fog. Utanpå är det ett lager cement, som ska plockas bort. Vi funderar på om man på något sätt kan bygga på ett lager på grunden för att minska utsticket? Kanske med ett mellanrum mellan ursprungligt och nytt lager? Vad finns för alternativ? Vad ska vi tänka på?

Svar:

Lager på lager fungerar ganska långt men till sist så kanske man får börja från början. Svaret på din fråga finns nästan i er beskrivning av vad ni tänkt göra, dvs ta bort den inklädnad som nu finns på fasaderna. Även grunden tänkte ni plocka fram bakom cementen.
Mitt förslag är att denna åtgärd görs i flera steg. En del av fasaden plockas ned in till stommen, ni får då en bra genomskärning av hur påbyggnaderna är gjorda och vad dom består av. Ni kan då även bedöma nuvarande sockel och dess material/ konstruktion.
Efter detta kan man hitta en lösning som är både bra för huset och estetiskt tilltalande. Återkom gärna då så ser vi om vi kan hitta en lösning.
Spontant så skulle jag vilja skicka med att ni försöker vara öppna för en eventuell ändring i utförande. Är det så att fasaderna måste vara isolerade? Kanske det räcker att se över fönster (obs ej byta), se till att isolera uppåt och säkerställa att det inte drar/ blåser genom väggen? Lerstensväggar är väldigt tröga i värmegenomföring och är på detta sätt oftast ok utan tilläggsisolering. Viktigt då är att som sagt det inte drar igenom väggen. Läs mer om detta i Energiboken.
Ni kommer att spara arbete genom att ni slipper flytta fönster och ”trixa” med grunden. Även takutsprång och gavlar mer likt orginalutförandets troliga smäckerhet. Kanske lite mer arbete än att ”bara” lägga på ny isolering och panel, men titta på de äldre foton som ni har och se om huset kanske förtjänar er insats.
keyboard_arrow_up