Vi ska renovera ytterväggarna på boningshuset på vår 4-längade gård. Huset är från ca 1880, 16mx8m, med torpargrund och väggar av lertegel, troligen korsvirke. Ytterväggarna har genom åren genomgått ett flertal förändringar! På gamla bilder kan man se panel, men när gården köptes på 70-talet så var 3 av 4 väggar putsade. På 80-talet så tilläggsisolerades huset utanpå putsen, och ny panel sattes upp. Tyvärr flyttades inte fönstrena ut, så det ser ganska fult ut. Det är också ett stort utstick vid grunden.
Tanken är nu att ta bort diverse lager på väggarna för att komma in till stommen, för att sedan lägga på lite isolering, vindskydd och sedan ny panel. Och flytta ut fönstrena! Men, hur vi än gör, så blir det ett utstick på grunden.
Grunden är uppbyggd av gråsten, troligen med kalkbruk som fog. Utanpå är det ett lager cement, som ska plockas bort. Vi funderar på om man på något sätt kan bygga på ett lager på grunden för att minska utsticket? Kanske med ett mellanrum mellan ursprungligt och nytt lager? Vad finns för alternativ? Vad ska vi tänka på?
Svar:
Jag är murare sedan 30 år tillbaka med egen verksamhet och det är som murare jag hittade kärleken till gamla hus. När jag jobbat i några år fick jag upp ögonen för saker man kunde ställas inför när man arbetade i gamla hus: Varför fungerade inte de nya produkterna som översvämmade byggmarknaden? Varför var husen byggda på liknande vis, fast de inte låg i närheten av varandra?
Snart insåg jag att för att närma mig husbyggnadsprinciperna fick jag leta i helheten under den period som husen byggdes. Hur levde folk och vad levde de av? Vilka material fanns att tillgå?
Jag är aktiv i ett flertal lokala föreningsnätverk och inser att de lokala skillnaderna som finns i landet är viktiga. Länsombud i Svenska byggnadsvårdsföreningen är viktiga av just den anledningen. Vi kan hjälpa till med ett av de första och bästa hjälpmedlen för att åstakomma bättring – studiet av vår egen lokala/regionala byggnadskonst.