fbpx

Högsta domstolen ger Byggnadsvårdsföreningen rätt!

Högsta domstolen har gett Byggnadsvårdsföreningen rätt att överklaga rivningslov. Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 3.0

Nu har Högsta domstolen fastslagit att bland annat Byggnadsvårdsföreningen, som överklagat rivningslov för Liljeholmsbadet i Stockholm, har klagorätt i ärendet. Badet är särskilt värdefullt från kulturhistorisk synpunkt och ligger inom riksintresset för innerstaden. Domstolen har alltså fastslagit att organisationer med uppgift att tillvarata kulturmiljöintressen och som uppfyller kraven i miljöbalken har klagorätt i fråga om beslut om rivningslov, som innebär hot mot kulturmiljövärden.

I plan- och bygglagen (13 kap. 12 §) anges att sådana miljöorganisationer som avses i miljöbalken (16 kap 13 §) har rätt att överklaga beslut att anta, ändra eller upphäva en detaljplan som kan antas medföra en betydande miljöpåverkan samt beslut att ge bygglov eller positivt förhandsbesked för en åtgärd som ska föregås av en bedömning om det finns risk för en betydande miljöpåverkan.

Beslut om rivningslov anges således inte, än så länge, i klagorätten enligt lagen. Detta trots att rivningslov ofta innebär ett stort hot mot ändliga kulturvärden. Det bör också noteras att Århuskonventionen inte anger några begränsningar i arten av ärenden, exempelvis att rivningslov skulle undantas.

En mycket glädjande dom som förhoppningsvis leder till att rivningslov, som hotar kulturvärden, regelmässigt får överklagas av miljöorganisationer i domstol samt att den aktuella lagparagrafen i plan- och bygglagen kompletteras med rivningslov.

Högsta domstolens domslut gäller även föreningarna Samfundet S:t Erik och Liljeholmsbadets vänner.

Läs hela domen här

Kristina Berglund

Liljeholmsbadet sett från Liljeholmsbron, Stockholm. Foto: Holger Ellgaard 2009, CC BY-SA 3.0

”Helt unik badanläggning”

Svenska byggnadsvårdsföreningen har bevakat ärendet Liljeholmsbadet under ett par års tid både via Gula listan, och genom yttranden och överklaganden. Badet är en påminnelse om Stockholms flerhundraåriga badhistoria och är med all sannolikhet Sveriges sista flytande varmbadhus.

– Detta är en helt unik badanläggning, något liknande finns inte i Sverige, kanske är det till och med världsunikt. Men det handlar inte bara om ett badhus, det här är ett stycke värdefull kulturhistoria. Liljeholmen är en gammal arbetarstadsdel där det tidigare fanns industrier och små lägenheter där industriarbetarna bodde, utan badrum. Då gick man till det här badet istället. Det hör till Södermalms historia, till Stockholms, till Sveriges! Har Imgre Nagy, badets badmästare sedan 25 år sagt till Svenska byggnadsvårdsföreningen tidigare.

keyboard_arrow_up