Hamngården i Öjebyn

Län: Norrbotten
Ort: Piteå
Datum: 17-02-2009

Hot om flyttning i strid mot detaljplan. Hamngården Öjebyn 24:58, utanför Piteå är en i stort sett komplett jordbruksmiljö från 1750 och har höga kulturhistoriska värden. Gårdsbebyggelsen skyddas genom q-märkning i plan men utannonseras ändå för förflyttning av Mark & Skog, alltså kommunen själv. En flyttning skulle sänka de kulturhistoriska värdena radikalt. Som att inte detta vore nog köpte Mark & Skog in gården, med hjälp av kommunens förköpsrätt, med syfte att få bort den.

Uppdateringar
28-02-2011
Hamngården finns kvar men får inte längre användas för boende. Eftersom huset ligger nära ett industriområde, tillåter gällande detaljplan inte att det används som bostad.
25-01-2019
Byggnaden står fortfarande kvar på samma plats.

Externa länkar
Historiskt sällsynt gård i Öjebyn hotas av rivning | Piteåtidningen 4 feb 2009

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler