Hamngården i Öjebyn

Län: Norrbotten
Ort: Piteå
Datum: 17-02-2009

Hot om flyttning i strid mot detaljplan. Hamngården Öjebyn 24:58, utanför Piteå är en i stort sett komplett jordbruksmiljö från 1750 och har höga kulturhistoriska värden. Gårdsbebyggelsen skyddas genom q-märkning i plan men utannonseras ändå för förflyttning av Mark & Skog, alltså kommunen själv. En flyttning skulle sänka de kulturhistoriska värdena radikalt. Som att inte detta vore nog köpte Mark & Skog in gården, med hjälp av kommunens förköpsrätt, med syfte att få bort den.

Uppdateringar
28-02-2011
Hamngården finns kvar men får inte längre användas för boende. Eftersom huset ligger nära ett industriområde, tillåter gällande detaljplan inte att det används som bostad.
25-01-2019
Byggnaden står fortfarande kvar på samma plats.

Externa länkar
Historiskt sällsynt gård i Öjebyn hotas av rivning | Piteåtidningen 4 feb 2009

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, dock ej specifika dieter).
    Observera att lägret blir billigare med ett medlemskap (dock ej för trädgårdslägret som redan är nedsatt i pris).
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

januari 2020
mars 2020
Inget evenemang hittades!