Vi har en större villa från 1875 byggd i utkanten av centrum i småstad i Blekinge, helt i trä och exteriört i schweizerstil. Invändigt var allt ursprungligt borta och vi renoverar nu i ett försök att få det rimligt tidsenligt med sent 1800-tal. Nu har vi kommit till hallen, här har vi funnit gammalt trägolv under modernare lager. Vi tänker oss att vi behåller det i större delen av hallen, men innanför dörrarna önskar vi mer tåligt material.
Jag har tänkt antingen klinker i rutmönster, genomfärgade plattor i röd-brunt o grått tex. Eller natursten, typ Ölandssten/ Jämtlandssten i rödgråa nyanser, med lite ruffigare yta, inte blankt.
Finns det något som är mer historiskt korrekt än det andra? Om man väljer sten, skall det läggas i rutor 30×30 cm eller fallande längder (mycket säljs ju så, tänker att det ser för modernt ut?)
Vet ni vad som varit vanligast som hallgolv? Vore det historiskt ok med sten? Har svårt att finna bilder på just hallgolv i större villor, man ser mest lägenhetshus. Eller borde man ha sten/klinker i hela hallen? När huset byggdes var det nog en liten vestibul med dubbla pardörrar när man kom in, ser spår efter det i golv o tak.
Svar:
Sten, cement eller klinkergolv förekom nog ytterst sällan i den här typen av hus från den tiden utom som gnistskydd framför vissa eldstäder. Så om det skall vara historiskt rätt så är det nog trägolv som gäller. Även linoleum slog först igenom runt sekelskiftet som annars är praktiskt. I stenstadens byggnader blev det vanligare med sten, klinker eller cementplattor mot seklets slut och då lades ofta så kallade tiles i mönster. Dessa finns idag i handeln igen.
Beroende på hur petiga ni är med att få det historiskt korrekt kanske man kan göra ett avsteg av praktiska skäl? En stilmässigt någorlunda passande variant vore till exempel att lägga cementplattor i ett historiserande mönster som är populära idag. Till exempel fyrkantiga plattor i två färger lagda diagonalt i rutmönster och med en fris längs väggarna. Storleken kan anpassas till utrymmet, det kan de se konstigt ut med stora plattor i små utrymmen.
Riktiga stengolv eller golvtegel förekom i högreståndsmiljö sen lång tid tillbaka och i sydsvenska bondgårdar och då förekommer olika mönster, både rutnät, fallande längder eller oregelbundet i olika storlekar. Exklusivt och gediget men kanske inte stilmässigt och historiskt passande i ert hus.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.