Granitgrund

Jag har renoverat och återställt mitt hus i Bohuslän byggt alldeles i slutet av 1800. Det har tagit många år, men varit fantastiskt roligt och ibland utmanande. Återstår nu fogarna i granitgrunden som på sina ställen spruckit (se bild). I samband med en mindre utbyggnad 1953 lades ny granitgrund (dåvarande ägaren var stenhuggare så det är riktiga grejor med röd granit från den egna tomten). Jag misstänker att han då “snålade” och tätade med cement mellan de nylagda stenarna (har spruckit/faller ur). Han gjorde inte heller den snygga “kullen” som gjorts på originalgrunden.
Mina frågor är följande:
Vad ska jag använda för att fixa jobbet (Hydrauliskt kalkbruk?)
Vad krävs för förarbete? (“stenren”innan nyfogning – i så fall ett omfattande arbete då ytorna är ojämna. Finns hjälpmedel om det krävs att all gammal fog är borta?)
Hur fick dom till den vackra “kullen” som delvis kan ses på bilden? Det ser ut som dom dragit med en bakvänd skölp men det finns förmodligen ett specialverktyg?
Eftersom det är på husets utsida så gissar jag att det är bra att tajma in några soliga dagar i följd så fogarna inte “regnar bort”?

Svar:

Du berättar att byggstarten var på sent 1800-tal, om man utgår från det så var det troligen ett kalkbruk som användes. Kanske att man lade till lite av det nya materialet cement i kalkbruket, dock väldigt lite då man var osäker på det nya moderna materialet som dessutom var dyrt.

Om man tittar på din bifogade bild så ser det faktiskt ut som ett svagt KC (kalk-cement) bruk, platsblandat med en troligen lokal ballast som ger mycket karaktär. Bilden skvallrar dock även om något annat. Den ursprungliga rundfogen har lagats en gång tidigare men stenarna har fortsatt att röra sig. Inget bruk är så elastiskt att det klarar så stora rörelser. Är det pågående rörelser i murverket? I såna fall kan man fortsätta att laga i då och då så att det inte kan komma in vatten men förr eller senare måste man se över murverket och grundläggningen.

Ett förslag till ersättningsbruk, med reservation för att vi inte varit på plats, skulle kunna vare ett hydrauliskt kalkbruk. Gärna platsblandat med den lokala ballasten, om det går att hitta den igen, då det ger mycket för utseendet.  

Hur mycket du behöver ta bort för att laga är svårt att avgöra, dock kan det vara svårt att “bara” laga en spricka i fogen utan det är lättare att börja om. Ta bort så mycket som möjligt för att det nya bruket ska få fäste på grundstenarna. Handverktyg, bra mejsel och en murarhammare, är nog det som fungerar bäst, detta mycket för att inte förstöra stenarna.

Fogen kallas rundfog. (på Norska har den det mycket roligare namnet Pølsefog vilket är lite konstigt med tanke på att Pølse är danskt…) Verktyget som använts till formen på fogen finns att hitta på marknaden, fogslev för konvex fog. Används främst till att skapa just konvexa fogar i tegelmurverk, kallas ibland pärlfog. Om du har tur så finns just det mått som dina fogar har annars kan nog en smed återskapa just storleken som passar för din grund. Mer kuriosa: handtaget på äldre förzinkade plåthinkar (typ mjölkspann) har använts för just detta ändamål.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
maj 2020
maj 03 2020

Jättegrönt

Friluftsmuseet Gamla Linköping, Tunnbindaregatan, Linköping, Sverige
Inget evenemang hittades!
Visa fler