fbpx

Götaverkens kranar

Län: Västra Götaland
Ort: Göteborg
Datum: 20-01-2015

Göteborg riskerar att förlora viktiga markörer i stadsbilden då kranarna på Norra älvstranden nu ligger ute till försäljning. Kranarna är kraftiga symboler för Göteborgs industrihistoria och även en viktig del av stadens identitet och stadsbild. I GPs pågående fototävling över typiska Göteborgsbilder är just kranarna ett av de mest fotograferade objekten – vilket säger en del. Bakgrunden är att Damen Shiprepair Götaverken efter årtal av förluster under 2014 beslutade att lägga ner varvet. De fyra kranarna ligger nu ute till försäljning. Göteborgs stad borde agera för att bevara dessa viktiga symboler innan det är för sent! Sedan några år tillbaka är bockkranen i Eriksberg skyddad som byggnadsminne, och nu är det tid att arbeta för att Götaverkens kranar får finnas kvar.

Uppdateringar
06-05-2015
En av Götaverkens hamnkranar är räddad undan rivning tack vare ett antal privata investerare med TV-profilen Ingvar Oldsberg i spetsen som har köpt kranen. Viktiga landmärken som är avgörande för förståelsen av Göteborgs historia har därmed kunnat bevaras.
Förhoppningsvis leder Ingvars Oldsbergs engagemang till att även Göteborgs stad ser medborgarnas vilja och köper en av kranarna.

Externa länkar
Debatt: Kranarna viktiga för Göteborgs identitet 
Kranarna viktiga för Göteborgs varumärke 
TV-inslag med Ingvar Oldsberg

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
juli 2020
jul 01 2020

Kubbmurning

Nynäs Slott, Tystberga, Sverige
Inget evenemang hittades!
Visa fler