fbpx

Götaverkens kranar

Län: Västra Götaland
Ort: Göteborg
Datum: 20-01-2015

Göteborg riskerar att förlora viktiga markörer i stadsbilden då kranarna på Norra älvstranden nu ligger ute till försäljning. Kranarna är kraftiga symboler för Göteborgs industrihistoria och även en viktig del av stadens identitet och stadsbild. I GPs pågående fototävling över typiska Göteborgsbilder är just kranarna ett av de mest fotograferade objekten – vilket säger en del. Bakgrunden är att Damen Shiprepair Götaverken efter årtal av förluster under 2014 beslutade att lägga ner varvet. De fyra kranarna ligger nu ute till försäljning. Göteborgs stad borde agera för att bevara dessa viktiga symboler innan det är för sent! Sedan några år tillbaka är bockkranen i Eriksberg skyddad som byggnadsminne, och nu är det tid att arbeta för att Götaverkens kranar får finnas kvar.

Uppdateringar
06-05-2015
En av Götaverkens hamnkranar är räddad undan rivning tack vare ett antal privata investerare med TV-profilen Ingvar Oldsberg i spetsen som har köpt kranen. Viktiga landmärken som är avgörande för förståelsen av Göteborgs historia har därmed kunnat bevaras.
Förhoppningsvis leder Ingvars Oldsbergs engagemang till att även Göteborgs stad ser medborgarnas vilja och köper en av kranarna.

Externa länkar
Debatt: Kranarna viktiga för Göteborgs identitet 
Kranarna viktiga för Göteborgs varumärke 
TV-inslag med Ingvar Oldsberg

keyboard_arrow_up