fbpx

Golv mellan plan 1 & 2

Frågeställare: Emil
Har ett hus byggt -23 utbyggt -28 till lite drygt 200 kvm i Kalmar. Tidigare lägenhetshus, byggs nu om med avsikt att bevara planen och känslan av hyreshus. Nästa steg är badrum, det finns nämligen inte. Ett av 4 gamla kök kommer att användas till detta. Det är ganska lyhört i huset. Jag har nu börjat lyfta på golvet och ser nu hur det ser ut (se bild!) med innertak från plan 1 underst, spalt med luft på 5 cm, mellangolv med lite diverse papp och tapet som spärr och sedan torv. Nu när det ska i avlopp och dylikt i golvet måste endel av detta upp för att rören ska på plats. Dessutom ska golvet upp (och läggas på hög för reparation på andra ställen). Det finns ett snett yttertak i rummet som är helt oisolerat. Jag har alltså ett par funderingar..

-Mot yttertaket vill vi isolera. Inte mot ytterväggarna, revertering utvändigt. Förslag på material?

-I golvet funderar jag på om vi ska lyfta ur all torv och ersätta med annat. Det kommer att gjutas platta till klinkers på golvet, vad är lämpligt att använda, så bra som möjligt både avseende ljudisolering och värmeisolering. Förslag?

Svar:
Det är svårt att ge detaljerade svar uta att ha sett helheten. Som medlem kan du kontakta ditt länsombud (byggnadsvard.se/länsombuden/våra-länsombud/) som kan tipsa om en erfaren konstruktör/byggare som kan titta på plats. De konsulttimmarna är väl investerade.
Tänk på att använda en konstruktion som försäkringsbolaget godkänner och följ materialtillverkarnas anvisningar så att eventuella garantier gäller.
Beträffande lyhördheten borde den inte vara sämre än i andra trähus med den konstruktionen du beskriver. Kanske har fyllningen satt sig? Du kanske inte uppnår samma ljudisolering som i ett stenhus men om du fyller upp ovanpå den gamla, tunga fyllningen innan du återmonterar golvbrädorna, och när lägenheterna sedan är inredda med mattor och textilier borde det vara acceptabelt.

keyboard_arrow_up