fbpx

16 God Jul önskar: Anna Lokrantz

Nya stadens torg i Lidköping täckt av puderlik snö. Centralt i bilden syns stadens kanske mest kända byggnad: rådhuset från 1670-talet, byggherre var Magnus Gabriel de la Gardie och var från början ett jaktslott och låg på Kållandsö. Foto: Anna Lokrantz 2021

Jag har alltid gillat böcker som handlar om arbetsglädje. Det började med Robinson Crusoe och hans hårda strävan för att överleva, och fortsatte med Pär Lagerqvists fina skildring av sin mor och syster som stökar i köket.

Även barnboken ”Mördarens apa” handlar om detta. Gorillan Sally Jones arbetar som maskinskötare på lastskutan Hudson Queen. Även om boken i första hand är en deckare, är det också tydligt hur Sally Jones både trivs och utvecklas som person i arbetet med att få båten i skick och underhålla den.

Råbäcks station i Kinnekulle vid sekelskiftet 1800/1900. Det är detta gamla stationshus som Tessan i Emma Hambergs Rosengädda nästa! rustar upp. Foto: Järnvägsmuseet

Jag njuter också av Emma Hambergs lustfyllda beskrivningar av matlagning och upprustning av det gamla stationshuset Rosengädda, en utvecklingsroman där Tessan sliter sig lös från de snäva ramar hon lever inom och bygger upp sitt eget liv.

En berättelse som jag gärna återvänder till vid den här tiden på året är den om sjuåriga Kajsa Kavat. Veckan innan jul halkar mormor på köksgolvet och bryter benet. Det blir i stället Kajsa som sätter upp gardiner, lagar mat och säljer alla mormors polkagrisar på julmarknaden.

Foto: Anna Lokrantz 2021

Jag tror att byggnadsvårdaren ofta är duktig på att finna arbetsglädje. Det framgår av artiklar i Byggnadskultur och i sociala medier där man gärna delar med sig av tips och visar bilder av stora och små projekt. Det finns en stolthet över att förvalta, underhålla och nyskapa, och en respekt inför det som andra har gjort före mig.

”Men glöm inte återhämtningen i jul, kanske genom bokläsande!”. Foto: Anna Lokrantz 2021

Men glöm inte återhämtningen i jul, kanske genom bokläsande! När Kajsa Kavat somnar på julaftonskvällen är hon trött och lycklig. Hon läser den ramsa som gör henne trygg, och som jag också tycker är väldigt vacker:

 

Det går en ängel kring vårt hus.

Han bär på två förgyllda ljus.

Han har en bok uti sin hand

Nu somna vi i Jesu namn.

Böcker som nämns i texten

Daniel Defoe: Robinson Crusoe

Jakob Wegelius: Legenden om Sally Jones och Mördarens apa

Pär Lagerkvist: Gäst hos verkligheten

Emma Hamberg: Rosengädda nästa!

Astrid Lindgren: Kajsa Kavat

 

>>>Se hela julkalendern här<<<

 

keyboard_arrow_up