Jag har alltid gillat böcker som handlar om arbetsglädje. Det började med Robinson Crusoe och hans hårda strävan för att överleva, och fortsatte med Pär Lagerqvists fina skildring av sin mor och syster som stökar i köket.
Även barnboken ”Mördarens apa” handlar om detta. Gorillan Sally Jones arbetar som maskinskötare på lastskutan Hudson Queen. Även om boken i första hand är en deckare, är det också tydligt hur Sally Jones både trivs och utvecklas som person i arbetet med att få båten i skick och underhålla den.
Jag njuter också av Emma Hambergs lustfyllda beskrivningar av matlagning och upprustning av det gamla stationshuset Rosengädda, en utvecklingsroman där Tessan sliter sig lös från de snäva ramar hon lever inom och bygger upp sitt eget liv.
En berättelse som jag gärna återvänder till vid den här tiden på året är den om sjuåriga Kajsa Kavat. Veckan innan jul halkar mormor på köksgolvet och bryter benet. Det blir i stället Kajsa som sätter upp gardiner, lagar mat och säljer alla mormors polkagrisar på julmarknaden.
Jag tror att byggnadsvårdaren ofta är duktig på att finna arbetsglädje. Det framgår av artiklar i Byggnadskultur och i sociala medier där man gärna delar med sig av tips och visar bilder av stora och små projekt. Det finns en stolthet över att förvalta, underhålla och nyskapa, och en respekt inför det som andra har gjort före mig.
Men glöm inte återhämtningen i jul, kanske genom bokläsande! När Kajsa Kavat somnar på julaftonskvällen är hon trött och lycklig. Hon läser den ramsa som gör henne trygg, och som jag också tycker är väldigt vacker:
Det går en ängel kring vårt hus.
Han bär på två förgyllda ljus.
Han har en bok uti sin hand
Nu somna vi i Jesu namn.
Böcker som nämns i texten
Daniel Defoe: Robinson Crusoe
Jakob Wegelius: Legenden om Sally Jones och Mördarens apa
Pär Lagerkvist: Gäst hos verkligheten
Emma Hamberg: Rosengädda nästa!
Astrid Lindgren: Kajsa Kavat
>>>Se hela julkalendern här<<<
Jag är bebyggelseantikvarie och redaktör, och driver eget i Lidköping, Lokrantz kulturmiljö. Under åren 2017–2021 var jag redaktör för Byggnadskultur. Eftersom jag gärna ville fortsätta att engagera mig i föreningens frågor även efter att det uppdraget var avslutat, så tänkte jag att det kunde passa bra att bli länsombud! Som länsombud vill jag gärna bidra med att ordna studiebesök, föredrag och hålla koll på Gula listan i min del av länet, som är tidigare Skaraborg. Min önskan är att försöka för-medla vikten av att bevara och utveckla vårt byggda arv, öka intresset för föreningens frågor samt värva nya medlemmar.