fbpx

Glömskans arkitektur

Vad vill vi minnas av vår historia? I det återförenade Tyskland nedmonteras nu minnena från DDR i rasande fart. marcus hansson berättar här om en kontroversiell rivning i Berlin.

Stadsslottet sprängdes av politiska skäl. Nu rivs också Republikpalatset. Det stod färdigt 1973 och var under DDR-tiden Östberlins mest besökta byggnad. I bakgrunden tornar ytterligare en historisk ironi upp sig – tevetornet som också byggdes av DDR-regi

I centrala Berlin rivs just nu det så kallade Republikpalatset, en vulgär koloss klädd i bronsskimrande spegelglas som under DDR-tiden var Östberlins viktigaste kulturcentrum. Istället finns planer på att återuppföra Berlins preussiska kejsarslott som låg där republikpalatset idag står men som sprängdes av kommunistdiktaturen kort efter andra världskriget.

Men mer ligger i vågskålen än bara en byggnads vara eller icke vara: återuppbyggandet av slottet kan hjälpa till att läka det sönderbombade Berlin, resonerar förespråkarna. Men i och med rivningen av palatset förnekar man att DDR någonsin funnits, säger kritikerna.
En viktig symbol
– Då, 1989, var jag positiv till att palatset skulle rivas. Men nu vet jag inte längre, säger Albrecht Fritszche, född och uppvuxen i Östtyskland och 21 år gammal då när muren föll.

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up