Gamla skolan i Nykroppa

Län: Värmland
Ort: Nykroppa
Datum: 03-09-2014

Den vackra gamla skolan i klassicistisk stil, sannolikt uppförd på det sena 1800-talet, hotas av rivning pga en omorganisation inom skolväsendet. Skolan är en av de ståtligare byggnaderna på orten och en rivning av den vore en omistlig förlust av ett kulturhistoriskt minnesmärke och av en ståtlig gestalt som ger orten dess karaktär.

Uppdateringar

11-06-2019
Insändare till Filipstads tidning
I fem år har jag tillsammans med en grupp engagerade Nykroppabor slagits för att bevara den gamla skolan i Nykroppa, en pampig stenbyggnad på 1 200 kvm i tre plan, uppförd 1911 som en symbol för bildning och framtidstro. En byggnad byggd för att stå i hundratals år och förgylla orten.
    Att nu se en ung socialdemokrat hävda att kommunen gjort allt de kunnat för att hitta en ny ägare och leende tillkännage att de nu beslutat att skolan ska rivas i sommar, får min mage att vändas.
    Jag vet nämligen att det inte är sanning. Kommunen har i princip inte lagt två fingrar i kors för att hitta en ny ägare. Som förvaltare av sitt kulturarv är Filipstads kommun skrämmande inkompetenta. Det gäller i första hand de folkvalda politikerna. Men tyvärr även tjänstemännen.
    På några decennier har de kört såväl Filipstad som Nykroppa i bott ur ett förvaltarperspektiv. Huvudorten Filipstads innerstad är idag en sorglig syn. Kommunen verkar helt ha förlorat förmågan att se och än mindre förvalta sin stads värden.
    Och Nykroppa är något de sedan länge förefaller helt ha gett upp hoppet om. Om hopp nu är ett ord som finns på deras ordlista. Vilket jag stundtals uppriktigt betvivlar. Idag är det en sorgens dag inte bara för Nykroppa utan också för den svenska kulturmiljövården och för drömmen om det hållbara samhället.

Sic transit gloria mundi.

/Peter Sörensen, Länsombud i Värmland för Svenska Byggnadsvårdsföreningen

29-03-2016
Efter en ovanligt lång, segsliten och stundtals ful strid kring Nykroppa gamla skola verkar försvararna, ledda av den sk Konradgruppen, ha gått segrande ur striden. En privatperson på orten ser nu ut att bli ny ägare till skolan, som sedan delvis skall byggas om till bostäder. Återstår gör att få igenom köpet samt detaljplanen. Från Svenska Byggnadsvårdsföreningen, där vi själva varit engagerade i kampen, vill vi dela ut ett fång rosor till alla, ingen nämnd och ingen glömd, som dragit ett strå till stacken för att rädda den vackra och vackert belägna skolan undan rivning. Vi fortsätter följa händelseutvecklingen och ser fram emot en inbjudan till inflyttningsfesten. /PS

Externa länkar
Patrik vill köpa skolan | Filipstads Tidning 14 mars 2016
Kovändning om Nykroppa skola | VF 22 maj 2015
Inte utveckling att riva Nykroppa folkskola | VF 19 maj 2015