fbpx

Gälleudde fyr

Län: Västra Götaland
Ort: Vänesborg
Datum: 19-11-2008

Den gamla fyren är från 1905 och Sjöfartsverket har velat riva och ersätta den med en ny högre fackverksmast. Byggnadsnämnden i Vänersborg har inte givit bygglov då de vill att den gamla fyren ska bevaras. Och stadsarkitekt Magnus Wångblad har sedan frågan om rivning väcktes 2007 förtjänstfullt kämpat för att fyren ska bevaras.
– Det vore en mycket stor förlust för Vänersborg om fyren revs, den är unik för Vänern, säger Magnus Wångblad. En rivning vore en utarmning av vår kulturmiljö. Fyren med bostadshuset är också ett viktigt landmärke för båtturismen.
Från Svenska Byggnadsvårdsföreningen kan vi inte annat än instämma.

Uppdateringar
11-12-2016
Rivningsplanerna tycks ha landat i en lösning där man kompletterat den gamla fyren med en modern mast som löser de behov som funnits av modernisering. Så här i efterhand kan det tyckas märkligt att det skulle behöva bråkas så innan man hittade denna både enkla och självklara lösning. Måste man hela tiden reflexmässigt riva för att kunna tänka nytt? /PS

Externa länkar
Gälleudde | Wikipedia
Sjöfartsverket överklagar – vill bygga fyr | P4 Väst 20 aug 2008
Stadsarkitekt kämpar för Gälleudde fyr | 18 dec 2007

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler