Vårt trähus i Åkersberga som är från 30-talet ligger som i en sluttning. Och den sydöstra delen av huset får ta emot mest vatten eftersom det sluttar uppåt åt det hållet. Vi fick höra när vi flyttade in för ca 5 år sedan att det bör dräneras om men en hantverkare som var här då frågade om vi upplevde fukt vilket vi inte gjorde och då var hans rekommendation att vänta. Nu har vi väntat och upplever fukt och eventuellt mögel på en vägg i källaren (främst i ett utrymme vid trappen) som är klädd men nån typ av panel. Vi upplever även att golvet ovanför är påverkat men det ligger någon typ av plastgolv så vi vet inte exakt hur. Vi är inte helt säkra på hur grunden är byggd, antingen gjuten eller murad med någon puts på. Tidigare ägare inredde tvättstuga och byggde badrum i källaren (vilket väl med säkerhet ökar fukttrycket inifrån). Vi har i år byggt till huset på ena gaveln men det är som en fristående byggnad med egen krypgrund. När taken skulle sammanfogas upptäckte hantverkarna röt- och mögelskador ända ner till takbjälkarna på det gamla taket. Det är nu omlagt och takstolarna utbytta.
I källaren har vi idag två avfuktare som står på och en typ PAX-fläkt är installerad i badrummet sen i somras. I övrigt är det lite ventilation i källaren, pelletspannan står i ett av rummen och är såklart kopplad mot skorstenen men jag vet inte om det kan hjälpa. Vi har inte möjlighet att dränera just nu utan behöver vänta en period med det. Finns det något vi kan göra för att förebygga att mer fukt kryper in och att de eventuella mögelskadorna blir större? Om vi tar bort det organiska materialet hur farligt är det att vistas i utrymmet förutsatt att vi upptäcker mögel? Har ni tips på någon hantverkare eller kunnig person i Stockholmsområdet (gärna norr om) som kan råda i ett sånt här problem?
Svar:
Intressant att fuktproblemen verkar ha uppkommit sen ni flyttade in för fem år sedan. Då är det rimligt att fundera på vilka ändringar ni har gjort som skulle kunna ha påverkat konstruktionen? Låg fuktskadan i taket ovanför den drabbade delen i källaren? Är ni fler i hushållet? Har ni bytt uppvärmning? (I och för sig brukar pelletspannor vara bra för inneklimatet.) Om ni använder källaren på annat sätt än tidigare ägaren så är nog den långsiktiga lösningen att dränera.
Tills vidare är utvändiga åtgärder att skapa frånfall från huset en eller ett par meter, och se till att allt vatten från taken rinner bort från huset genom stuprör och markavlopp till den lägre terrängen. Invändigt är det nog klokt att demontera panelen och eventuellt underliggande material i de fuktdrabbade delarna. Om ni har mögel och röta bör ni använda skyddoverall och friskluftsmask. Även om inte alla mögelsorter är farliga så är det dumt att chansa. Se även till att luften i utrymmet inte kan sprida sig till övriga utrymmen under saneringen. Dammsug mögel med dammsugare med Hepa filter och bortsmunstycke. Ibland får man hjälpa till med en kraftigare borste.
Plastmattor eller andra täta golv är ofta orsak till mögel och röta eftersom de inte släpper igenom fukt. Fukt som kommer underifrån kan inte vädra ut och det blir mögel och röta som följd. Tyvärr kan skadorna bakom dolda konstruktioner bli ganska stora innan de märks. Med andra ord är det nog läge att ta bort plastgolvet också och sanera.
Era länsombud brukar veta vilka experter och hantverkare som är kunniga på gamla hus.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.