Det senaste året har jag upptäckt att innetaket (mellan våningarna) i härbret har blivit liksom vitaktigt och träet känns uppluckrat. Tror därför att jag har problem med fukt, men taket är tätt och jag ser ingen väg in för fukten. Kan det vara så att jag inte sköter härbre på det sätt det sköttes för? Eftersom jag inte använder det aktivt står dörren och luckorna mest stängda.
Jag har ett liknande problem under sommarladan, stockhus från 1850, men mkt större. Där är det också taket som är angripet i källaren på ladan och här är det tydliga vita mögelområden på plankornas undersida, dock inte på stockarna. Detta rum har dock väldigt mkt ventilation då det saknas ett helt fönster och därför luftas året om.
Jag har behandlat källartaket genom att borsta bort så mycket av möglet som möjligt och sedan spraya 12% ättika på området och tänker göra likadant i härbret, om ni inte föreslår något annat. Vill helst inte använda giftiga preparat, men för att skydda husen kan jag göra det i sista hand.
Husen står på kulle med moränmark, sandig jord utanför Färila i Hälsingland.
Svar:
Härbren byggdes för förvaring av bland annat livsmedel vilket ställde krav på torrt inomhusklimat. Husen hade normalt ingen uppvärmning eftersom det innebar en brandrisk. Livsmedel och annat som förvarades i härbren tillhörde det värdefullaste på gården och därför stod härbren i öppen terräng och gärna lite avsides just på grund av brandrisken. Kravet på torrt inomhusklimat är också, vid sidan av skadedjursskydd, ett av skälen till att härbren oftast står på stolpar.
Idag har härbren andra användningsområden, från förråd av prylar till gäststugor. Och ofta tillåts träd och buskar att växa upp runt husen vilket påtagligt minskar husens möjlighet att torka ut. Felaktig isolering med täta skikt kan också vara en felkälla. I övrigt, om huset är i gott skick är det främst ventilationen som påverkar inomhusklimatet. Det kan både vara för mycket och för lite och därför är det klokt att låta en erfaren byggnadsvårdare ta en närmare titt på plats. Kontakta dina länsombud som kan ge tips!
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.