fbpx

Friluftsmuseum – vi hälsar på

Friluftsmuseet Gamla Linköping. FOTO: Gamla Linköping

Genom den öppna dörren hörs ­toner från två fioler. Luften doftar av björkvedseld, från ladugården hörs en ko råma. Du går in och ­befinner dig i ett rum med åstak, bemålat med fantasifulla kulörta målningar. I den öppna härden ­brinner elden, en man och en kvinna i ålderdomliga dräkter spelar en polska. 

Du sätter dig på den välnötta bänken vid bordet som är dukat till fest: manglad linneduk, brödhögar, en stor bit smör konstfullt upplagd på ett svarvat fat på fot. 

Vad är detta? En tidsresa, ett lajv, en filminspelning? Nej, en vanlig dag på ett friluftsmuseum. 

Du går vidare på ditt besök. Nästa upplevelse består av en lektion i en skola från 1800-talet och ett besök i en mjölkaffär från 1930-talet. Därefter får du följa trädgårdsmästaren i hennes sysslor i 1700-talsherr­gårdens kålgård. Du träffar verkmästaren på en mekanisk verkstad där drivremmarna håller maskiner av olika slag i gång, timmermannen som bilar virke till en ny byggnad och bagaren som gräddar bröd i den vedeldade ugnen. Gemensamt är att alla har något att berätta och visa: om traditioner, hantverk, seder och bruk. Om livet som det tedde sig förr. 

Som besökare på ett friluftsmuseum finns ofta möjligheten att se hantverkare utöva sitt yrke och man kan ibland också få prova på själv och ställa frågor. De är därför viktiga inspiratörer och kunskapsbanker inte bara för yrkesverksamma utan även för allmänheten. 

Många museer genererar arbetstillfällen och uppdrag inom de byggnadsantikvariska disciplinerna och samarbetar med yrkesutbildningar inom byggnadshantverk. Genom skolprogram och praktikplatser kan de även bidra till återväxt inom hantverksyrkena, något som är av central betydelse för den professionella byggnadsantikvariska verksamheten. 

Nu för tiden är det inte troligt att du träffar så många pedagoger och hantverkare under ett besök på ett friluftsmuseum. Du får nöja dig med upplevelsen miljöerna förmedlar förstärkt av information på skyltar, hemsidor och appar. Personal kräver resurser de flesta friluftsmuseer inte har värst vidare gott om. 

FOTO: Himmelsberga

Strövtåg i hembygden

Oavsett om du väljer hemester i sommar, eller vill ge dig ut på en längre utflykt, finns ett friluftsmuseum för dig. Här har ett flertal av landets friluftsmuseer fått lyfta fram sina absoluta höjdpunkter. Mer information hittar du på deras respektive hemsida. Glöm inte bort att det också finns många hembygdsgårdar runt om i landet som väntar på ditt besök. Trevlig resa!

Bungemuseet, 1600-talsgården. FOTO: Helena Duveborg
Gotland, Bungemuseet
Gå i skolan som på 1800-talet

Här kan du: se hur allmogen levde i 1600–1800-talsgårdarna. De runt 70 byggnaderna är hitflyttade från hela Gotland. Alla är öppna för besök.  

Personalen berättar gärna om hur folk levde för hundra år sedan, vad man gjorde och vad  man åt.  Besök gärna Skolmuseeet, Bunges gamla folkskola från 1846. Skolan rymmer en skolsal som visar 1840-tal och en skolsal ­enligt 1910 års standard. Lärarbostaden är ­inredd som på 1920-talet. Barnladan lockar till lek med höhopp, barnens handelsbod och lekhem. 

Missa inte: kolerasängen.

Friluftsmuseet Hallandsgården. FOTO: Hallandsgården
Gotland, Norrbys
Orört sedan 1936

På Norrbys kliver du rakt in i tiden runt 1900-talets första hälft. Gårdens byggnader står som de lämnades efter att den sista ­ägaren lämnade gården. Bostadshuset från 1936 är i stort sett orört. Utanför brygghuset kan barnen byka tvätt och klä sig i tidsenliga ­kläder. Nytt för i år är butiksinredningen i kaféet, från en affär i Visby.

Missa inte: den monterade räven. 

Friluftsmuseet Hallandsgården. FOTO: Hallandsgården
Halmstad, Hallandsgården
Njut av hantverk och lugn

Årligen pågår varierande byggnadsvårdsarbete till exempel halmtaksläggning, tjärarbete, stenhuggeri och sticketak, gärdesgårdsbygge och timring.

Missa inte: Eldsberga sockens skolhus invigdes 1843 och kan vara ­landets äldsta idag bevarade folkskolebyggnad. 

Storholmens arkeologiska friluftsmuseum ligger en mil utanför Norrtälje. FOTO: Storholmen
Stockholm, Storholmen
Vikingar lär ut

De flesta kommer hit för att få uppleva vikingatiden med alla sinnen och själva vara del av det som ­händer, men också för att njuta av den vackra ­miljön. Många barnfamiljer återkommer år efter år. Vikingabyn har sju mindre byggnader, en bastu vid sjön samt ett långhus. Strax vid museet ligger ett naturreservat med månghundraåriga ekar och ett gravfält med 165 gravar från yngre järnåldern. 

Missa inte: på sommaren befolkas museet av ett femtiotal volontärer från när och fjärran, vuxna och barn, i rekonstruerade vikingadräker och lär ut vad de kan.

Uppsala, Disagården
Delta i slåtter och midsommarfirande

Se en uppländsk bondby från 1800-talets ­senare del, klappa lantrasdjur och ströva i kryddgården. I utkanten av området ligger ett soldattorp och i backen bredvid betar getterna. Ta det lugnt, lek eller upptäck rolig fakta om förr. Man kan också delta i de olika programdagarna vid midsommar och slåtter. 

Missa inte: Feststugan med väggmålningar från 1824 av den folklige konstnären Hans Wikström. Målningarna föreställer bland ­annat drottning Kristina till häst och en överstepräst med bara fötter.

Skansens digra program innehåller något för de flesta. FOTO: Alex Hinchcliffe
Stockholm, Skansen
1300-talsloft

Upplev och lär dig om Sveriges kultur och natur. Möt en Järnhandlare från 1930-talet, en boktryckare från 1800-talet, en herrgårdsmamsell från 1700-talet eller träffa en visent. Sjung med i allsång, botanisera i hantverkstäder, trädgårdar och butiker eller dyk ner under ytan i Östersjön och möt djuren som lever där. 

Missa inte: Vastveitloftet som dateras till 1300-talets början.

Kanske ett parti Finns i sjön? FOTO: Ramnaparken
Borås, Ramnaparken
Helvetesmålning

Upplev Sjuhäradsbygdens historia se den vackra 1600-talskyrkan, gå på visningar och njut av den underbara miljön. 

Missa inte: Helvetesmålningen i ­taket på kyrkan. Här kan du se djävulen och några av de stackare som pinas i helvetet på grund av kortspel och vindrickande.

Här får du byggnadsvårds- och trädgårdsinspiration och upplever levande historia med alla sinnen. FOTO: Gamla Linköping
Linköping, Gamla Linköping
120 träbyggnader i stadskvarteren

Gör en spännande tidsresa och upplev stad, land och skog som för hundra år sedan. Stadskvarterens drygt 120 träbyggnader omges av kullerstensgränder och historiska trädgårdar och inrymmer många olika museimiljöer och utställningar, hantverksbutiker och serveringar. Här erbjuds aktiviteter och evenemang för både barn och vuxna året runt och det finns ett litet hotell för den som vill stanna mer än en dag. Vallaskogens naturreservat och det lantliga Valla gård är också en del av museet med fler utställningar, lantrasdjur, smedja, naturstigar och stora ytor för lek och picknick. 

Missa inte: Linköpings äldsta bostadshus i trä, byggt 1673-1674.

Njut av miljön i Wadköping, eller delta i aktiviteter och programpunkter. FOTO: Örebro kommun
Örebro, Wadköping
Besök kungsstugan

Upplev Wadköping som med sina trähus och gårdar skildrar Örebros äldre bebyggelse, stadsmiljö och invånare. Här finns museer, utställningar, café och restaurang, träsvarvare, handelsbod, bageri, butiker och hantverkstäder. 

Missa inte: Kungsstugan, som är Örebros äldsta byggnad, och en av landets mest intressanta byggnader tack vare dess välbevarade väggmålningar.

Besök lekladugården, de gamla byggnaderna, museets tre samiska visten eller promenera
i naturen i Gammlia. FOTO: Gammlia
Kungsbacka, Äskhults by
1700-talskaraktär

Äskhult är unikt i sitt slag genom att den ålderdomliga bebyggelsen aldrig flyttades ut från bykärnan i samband med 1800-talets skiften. Här kliver besökaren rakt in i en genuin 1800-tals by med rötter i 1600- och 1700- talen. Den täta bebyggelsen runt bytorget har en tydlig 1700-tals­araktär vilken förstärks av omgivande landskap med allmogeåkrar, kålgårdar och hamlade träd.  

Missa inte: I byn står gårdarna orörda på sina ursprungliga platser och spåren ifrån byns invånare finns fortfarande kvar. 

Högt uppe på åsen, bland beteshagar och gärdsgårdar och med svindlade utsikt ligger Äskhults by. FOTO: Äskhults by
Umeå, Gammlia
Livet i Umeå

Till Friluftsmuseet på Gammlia kommer besökare året om och tar del av Västerbottens kulturarv. Sommaren 2022 öppnar den interaktiva familjeutställningen Hamnstaden Umeå, om livet i Umeå under slutet av 1800-talet. Där kan du leka och lära om arbete, familjeliv och nöjen tillsammans med springpojken Per. Prova att arbeta i handelsboden, laga mat 

i Pers kök, lasta av och på varor på lekbåten Nanna, gå ombord på ångbåten Egil och mycket mer. 

Missa inte: Portboden (även kallad Svalgångsboden) från 1660-talet. 

Gunnes gård utanför Stockholm är omgiven av fornlämningar, gravhögar från järnåldern och runstenar. FOTO: Gunnes gård
Upplands-Väsby, Gunnes gård
Vikingatid hos Gunnes

Under mitten av 1980-talet gjordes en arkeologisk utgrävning i Pollista, Uppland. Då hittades lämningar av en vikingagård som några år senare började rekonstrueras i Smedby. Gården fick namnet Gunnes gård. Gården är omgiven av fornlämningar, gravhögar från järnåldern och runstenar.  

Missa inte: De rekonstruerade husen som ser ut som en bondgård i Mellansverige under vikingatiden. Där man kunnat se i det arkeologiska underlaget att ett hus har haft en specifik funktion återspeglas det i rekonstruktionen. Här finns t ex stallbyggnader, boningshus, kokhus. Alla är byggda med tidstypiska tekniker: skiftesverk, stavteknik och lerklining. Besökare kan uppleva med alla sinnen hur de var att bo på en bondgård för ­ungefär tusen år sedan. 

Jamtli: här finns eldhus, en fyrbyggd härjedalsk gård, fäbod, härbren, lador, parstugor och stadshus. FOTO: Tina Stafrén
Östersund, Jamtli
Tre museer i ett!

Jamtli innehåller egentligen tre museer. I friluftsmuseet visas inredda miljöer från 1785-1975. Flera av byggnaderna är äldre och en del byggdes redan på 1500-talet. Här finns även en del rekonstruerade hus från 1942–1975, samt en kyrka från 1600-talet. Sommartid vaknar historien till liv och gestaltas ­genom rollspel under Jamtli Historieland. I Jamtli museum finns ett underjordiskt landskap med museets basutställningar om länets äldre kulturhistoria med originalföremål. Jamtli består sedan 2018 även av Nationalmuseum Jamtli i vilket visas världskänd konst från Nationalmuseums samlingar. 

Missa inte: De tusenåriga vikingavävarna, Överhogdalsbonaderna.

Unik miljö hos Fotevikens
vikingamuseum. FOTO: Fotevikens vikingamuseum
Höllviken, Fotevikens vikingamuseum
Prata med vikingar

Upplev en levande vikingastad medels guidning, lyssna på sagor, träffa på vikingar som visar och utför sitt hantverk i  en vacker miljö. Barnen kan prova på olika aktiviteter och lekar. Få en inblick i, och roas av, den historiska äktheten. 

Missa inte: Att prata med vikingarna som lever och verkar i staden.

Lär dig om botanik och vilda växter, upplev köksträdgården, rosariet, sågen eller möllan. Vandra runt i stadskvarteren och köp något gott i diversehandeln. FOTO: Fredriksdal museum och trädgårdar
Helsingborg, Fredriksdal museer och trädgårdar
»The perfect house«

Fredriksdal är en lugn oas mitt i staden, 36 hektar stort, med gröna miljöer, djur och kulturhistoriska byggnader, och massor med kulturhistoria.  I sommar är ­perioden 30 maj–3 juli extra spännande eftersom Fredriksdal, som en del i ­Helsingborg stads City Expo H22, kommer att bjuda på en mängd byggnadsvårdsaktiviteter. Det blir till exempel kurser i fönsterrenovering och schablonmåleri och du kan prova på lerklining. Helsingborgs museums egna antikvarier och konservatorer ger tips och råd om dina egna projekt och den 15 juni finns Svenska byggnadsvårds­föreningen på plats. I sommar ska också »The Perfect House« byggas, skapat av Michael Andersen, Byggnadshantverk. Ett klimat­smart hus av timmer, hampakalk och rosa kalkputs med vasstak. 

Missa inte: En äkta havsvik med sanddyner, strandkant och vasstrandäng 

– mitt i skogen, omgiven av ängar, långt från havet.

Norra berget: området är öppet varje dag, året om. FOTO: Evelina Ytterbom
Sundsvall, Norra berget
Finn Skvadern bland historiska hus 

På Norra Berget finns något att göra för de flesta. Dessutom Sundsvalls kanske vackraste utsikt? Upplev levande historia bland lantrasdjur, odlingar och historiska hus från Medelpad. Lek på lekplatsen, grilla, ströva längs stigarna i naturreservatet, eller hitta din alldeles egna plats att bara vara på. Cirkus, sommarteater och aktiviteter för barn varje dag hela sommaren.

Missa inte: Den berömda Skvadern, ett ­mytiskt djur som sägs vara en korsning mellan en hare och en tjäder.

På Härjedalens fjäll­museum kan du besöka en fjällträdgård. FOTO: Lasse Johansson
Funäsdalen, Härjedalens Fjällmuseum
Lär om fjällträdgårdar

Här kan du ta del av Härjedalens byggnadshistoria i en vacker miljö. De flesta åker hit för att besöka specialutställningarna, i år om fjällträdgårdar. 

Missa inte: Sveriges äldsta kåta.

Vallby friluftsmuseum bjuder på vackra byggnader och miljöer. FOTO: Nina Larsen
Västerås, Vallby Friluftsmuseum
Härlig miljö och mycket att se

Åk hit för att uppleva kulturhistoriska byggnader, lantrasdjur och trädgårdar med insamlade växter. 

Missa inte: Bergsmansgårdens feststuga med bibliska målningar daterade 1674, bruksherrgårdens takmålningar från 1702 och panoramatapeter från början av 1800-talet, samt Arbogaboden från tidigt 1600-tal, en sällsynt försäljningsbod med luckor mot gatan.

Upplev vackra miljöer på Ölands Museum Himmelsberga. FOTO: Alexander Hall
Öland, Himmelsberga
Himmelsberga

Upplev hur en öländsk radby har sett ut genom ­århundradena. Här finns även en aktiv kulturscen med konstutställningar, djur, trädgårdar och barnaktiviteter. De flesta åker hit för att lära sig om öländsk historia och besöka de unika miljöerna. Bästa tiden att besöka Himmelsberga är på en hantverkstorsdag i juli om man gillar mycket folk, en vardag i början på juni om man uppskattar lugnet. 

Missa inte: Väggmålningarna av Jöns Larsson i en av mangårdsbyggnaderna.

Hägnan erbjuder ett rikt programutbud för alla åldrar. FOTO: Susanne Lindholm
Gammelstad, Hägnan
Se det norrbottniska kulturarvet

Träffa bondgårdens djur, besök gårdar från 1700-1900-talet, delta i kulturhistoriska aktiviteter och evenemang. Här är det barnvänligt med miniladugård, snickarbod, lilla lanthandeln samt höhopp. De flesta åker hit för den höga mysfaktorn bland gårdar och på museiområde, men även för att delta i aktiviteterna. 

Missa inte: Friluftsmuseet visar det norrbottniska kustlandets kulturarv genom en verklighetsnära radby, belägen i ett av Norrbottens rikaste medeltida fornlämnings­områden. 

Södertälje, Torekällbergets friluftsmuseum
Historien vaknar

Möt 1800-talets Södertälje i en oas mitt i staden fri från trafik och buller. Upplev 1800-talssommar: 65 dagar med historiska lekar, hantverk och upptåg! Folkliga nöjen och möten kring våra kulturhistoriska hus och gårdar. 

Missa inte: Björn Borgs garageportar.

Här finns en mangårdsbyggnad med en av Sveriges längta loftgångar, nära 40 meter! FOTO: Per TorgÇn
Örebro länsmuseum, Siggebohyttans bergsmansgård
Pärla i Bergslagen 

Upplev ett levande bergsmanshem på 14 rum och kök som det såg ut under mitten av 1800-talet. På en höjd blickande ut över sjön Usken ligger den magnifika mangårdsbyggnaden. 

Missa inte: Vandringsleden till det ­gamla gruvområdet.

Sommartid grönskar och blommar det vackert i friluftsmuseet på Kulturen. Här kan du uppleva härliga miljöer! FOTO: Viveca Ohlsson
Lund, Kulturen
Många utställningar

Se hur folk bodde förr, olika utställningar, upplev kultur och spännande miljöer tillsammans med barnen och fira högtider. Se kulturhistoriska hus från södra Sverige i friluftsmuseet samt ett tjugotal ­kulturhistoriska utställningar. Här finns också en bred programverksamhet, många utställningar och upplevelser för barnfamiljer. 

Missa inte: Kulturens friluftsmuseum är det näst äldsta i Sverige. Det öppnade 1892, och har hus från både stad och landsbygd.

Murberget: kika in i den nyrestaurerade torpinteriören med lerklinade och vackert schablonmålade väggar. FOTO: Murberget
Härnösand, Murberget friluftsmuseum
Få hjälp med ditt byggnadsvårdsprojekt

Ta del av pågående restaureringar på området, i sommar målar man bland annat om en byggnad i stadsmiljön med linoljefärg och lägger in ett brädgolv i trampmangeln. Titta också på det nylagda spåntaket på repslagarboden med pedagogiska ­exempel på olika spånkvaliteter i markhöjd. 

På området finns flera fint utsmyckade träportar, av vilka några är helt nyrestaurerade. I en handelsbod kan man köpa byggnadsvårdsprodukter och få byggnadsvårdsrådgivning. 

När rådgivningen inte är bemannad kan du ta del av inspirerande exempel på handtryckta tapeter och listverk från olika epoker. Museet har en pågående satsning på områdets grönområden där ett stort fokus ligger på biologisk mångfald och flera vackra trädgårdar där du som besökare är välkommen att slå dig ner och njuta av sommaren. 

Missa inte: Härbret från 1691.

Nordanåparken hör till Skellefteå museum. FOTO: Skellefteå museum
Skellefteå, Nordanå
Majorsboställe från 1760-talet

Besök museet och Exploratoriet, titta in i de gamla husen, mata fåglarna i svandammarna och fika i lantlig miljö. Promenera i den vackra parken, lek med barnen i den populära lekparken och fika i lanthandeln. Här finns massor att göra! 

Missa inte: Majorsbostället Nyborg från 1760-talet med en väldigt speciell och karaktärsfull huvudbyggnad. Byggnaden är uppförd på platsen.

Stadsparken där friluftsmuseet ligger är välbesökt året om. FOTO: Friluftsmuseet i Jönköpings stadspark
Jönköping, Friluftsmuseet i Jönköpings stadspark
1600-talsstuga

I Jönköpings lummiga stadspark finns ett friluftsmuseum som tillhör Jönköpings läns museum. Friluftsmuseet består av flera äldre byggnader bland andra ett soldattorp, ett tråddrageri, ett sockenmagasin och en klockstapel. Här kan du se hur många smålänningar bodde och arbetade förr i tiden. Det finns också en tipsrunda genom stadsparken, med frågor om kultur och natur utifrån de platser som rundan passerar. 

Missa inte: Den äldsta av byggnaderna är från 1600-talet. Det är Ryggåsstugan som flyttades hit 1904 från byn Sjöaryd i Markaryds socken. 

Res 100 år tillbaka i tiden med hjälp av VR-glasögon vid Rademachersmedjorna. FOTO: Sörmlandsgården
Eskilstuna, Sörmlandsgården
Glömda historier

Upplev en av landets bäst bevarade 1600-talsmiljöer! Här hittar du ett flertal ­välbevarade hus från Sveriges första smidesmanufaktur från 1650-talet. 

Missa inte: utställningen Glömda historier där du möter människorna i 1600-talets ­Rademachersmedjor. Några av de som en gång bott i området har väckts till liv genom bevarade domstolsprotokoll.

keyboard_arrow_up