fbpx

Framtidens arkitektur: måste vi bygga nytt?

Stipendiet gick i år till Johannes Nilsson t.h. Det delades ut en solig dag av en av föreningens styrelseledamöter Niklas Turesson. Foto: Niklas Turesson 2022

För årets byggnadsvårdsstipendiat, arkitektstudenten Johannes Nilsson, kan frågan besvaras med ett enkelt nej. För honom är det tydligt att framtidens arkitektur framförallt handlar om människans behov och planetens hälsa.

Arkitektutbildningen på Umeå universitet har ett tydligt återbruksperspektiv, studenterna utbildas i både upcycling och recyling. Johannes kandidatuppsats behandlar vad som för många är känt som stads­flytten av Kiruna. I sina efterforskningar upptäcker han dock att stora delar av staden inte flyttas, utan rivs

– På utbildningen pratar vi ofta om, ”behöver vi bygga någonting alls?”. Framtidens arkitektur handlar om män­niskors behov och planetens hälsa. Inte ”vilken byggnad ska vi riva härnäst”?

”Vi visste mer om arkitektur innan vi började studera”. Foto: Niklas Turesson 2022

Vad är arkitektur?

– I dag är den, eller bör i alla fall vara, ett ramverk för människan, där dennes behov och sociopolitiska tillvaro ska tillfredsställas. Arkitekturen i sig ska inte stå i fokus, tycker jag, den ska mer vara som en fond, säger Johannes och fortsätter.

– Samtidigt är det inte helt lätt. Jag säger som en jag pluggar med: ”Vi visste mer om arkitektur innan vi började studera”, eftersom ju mer man diskuterar det, desto fler och större blir både frågor och funde­ringar.

Du har valt byggnadsvårdslägret på Jamtli, varför det?

– Jämtländsk byggnads­kultur är spännande, både dess tradition och praktiska hantverk. Nu är ju lägret främst orienterat kring tak­arbeten av olika slag, men timring är också ett stort intresse, något man ser extra mycket av i Jämtland. Vi har fjällstuga i Bydalskällan sedan många år. Både i Medelpad, där jag kommer ifrån, och i Jämtland finns en stolthet över sin identi­tet men också en vördnad inför sin historia. Och det är något väldigt fint.

Svenska byggnadsvårdsföreningens stipendium

Varje år delar Byggnadsvårdsföreningen ut ett stipendium till en studerande. Stipendiet är personligt och utgörs av deltagande för en person på ett av föreningens byggnadsvårdsläger.

Stipendiaten får prova på att arbeta med byggnadsvård praktiskt och lära sig traditionella hantverksmoment så som exempelvis fönsterrenovering, måleri, sättning av kakelugn, lerklining och timring.

Sök 2023-års stipendium här!

keyboard_arrow_up