fbpx

Forsviks bruk

VÄSTERGÖTLAND, 26-30 augusti

Ankomsttid: 26/8 kl. 10:00
Lägret avslutas: 30/8 kl. 17:00
Kostnad: Ordinarie 5 850 kronor, student 5 000 kronor. Läs betalningsvillkoren innan du anmäler dig.
Välkommen till industriarvet och byggnadsminnet Forsviks bruk. Med över 600 års historia erbjuds du detta unika tillfälle att bidra till bruksmiljöns bevarande för framtida generationer.

This restoration camp accepts international participants. Please contact the Swedish Association for Building Preservation for more information.

Kraften från Forsviks ström har nyttjats i mer än 600 år och är den gemensamma nämnaren för de olika verksamheter som utvecklats på platsen. Med sin sammansatta bebyggelse utgör Forsvik en unik industrihistorisk plats av stort kulturhistoriskt värde. Från de tidiga vattenhjulens kvarnar, vattenhammare och sågar utvecklades järnbruket och ur detta bildades en av industrialismens tidiga platser, i detta fall Skaraborgs första mekaniska verkstadsindustri med gjuteri och verkstäder, smedja och förrådsbyggnader. Den första slussen längs Göta kanal färdigställdes i Forsvik 1813 och kanaltrafiken gav nya förutsättningar och på platsen bedrevs under en period varvsverksamhet. Sågverket utvecklades i ett område intill Bottensjön och blev ett eget bolag från 1930-talet. 1977 drabbades Forsviks bruk av nedläggning och byggnaderna på området lämnades åt förfallet. 1993 etablerades Stiftelsen Forsviks bruk på platsen och med detta gick verksamheten och området in i ett nytt skede. Efter stora restaureringsinsatser kan byggnaderna nyttjas och området har blivit ett besöksmål. Sedan 1996 är Karlsborgs kommun ägare till merparten av byggnaderna. Sedan 2005 är Forsviks bruk byggnadsminne.

Det här får du göra i sommar

Fönsterrenovering

Puts, mur och fogning

Rödfärgsblandning och målning

Dessutom

Smide

Trähantverk

Mjölmalning

Kontakta lägerledarna

Kristina de Rooij, bebyggelseantikvarie 070 914 11 46 eller Daniel Hedin  bebyggelseantikvarie 076 051 77 36

Packlista

Arbetskläder
Regnkläder
Skyddsskor
Handduk
Sänglinne

Kost & logi

Frukost och middag tillagas av lägerdeltagarna, lunch tillagas av lägerledarna. Inkvartering sker på Forsviks vandrarhem.

Kommunikation

Med bil

Ställ in: Forsviks bruk, Bruksvägen 2, 546 73 Forsvik, eller koordinaterna: 56.58160. 14.44222.

Med tåg och buss

Tåg till Karlsborg, sedan buss från Karlsborgs busstation till Forsviks bruk.

keyboard_arrow_up