På vår vind finns ett fönster på varje gavel med igenspikade fönsterbågar. Vår initiala tanke vara att renovera dessa och sätta in nya innerbågar men nu har den en fönsterbågen på det ena fönstret ramlat ur och gått i tusen bitar och på det andra fönstret har en fönsterbåge fallit ned på grund av vinden, den har också gått i tusen bitar. De två fönsterbågarna som är kvar är uppätna av tidens tand, mossa och att ingen har gjort något med dom på 100 år och vi är osäkra på om de går att renovera. Vi vet inte vad som är bäst att göra i nuläget då vi inte hittar nya fönsterbågar på grund av att måtten är svåra att hitta begagnat. Vi funderar på att byta ut hela fönsterpartierna till nytillverkade i trä vilket verkar vara otroligt dyrt om man skall få fönstren att efterlikna en tidstypisk konstruktion, vi funderar även på att få bågarna nytillverkade men det verkar vara svårt att hitta någon som gör så små projekt och vi letar givetvis fortsatt efter gamla fönsterbågar och även fönster som skulle kunna återbrukas för att sättas in där befintliga fönster sitter. Hur skall vi tänka när det kommer till våra fönster på kallvinden?
Svar:
Oftast är det bättre virke i gamla fönster än i nya och de ser ofta sämre ut än vad de är. Prova att sticka en kniv i virket så känner ni om det är rötat eller friskt. Att återanvända så mycket som möjligt av de gamla fönstren är sannolikt billigare än att låta tillverka helt nya bågar, fönsterpartier eller byta hela. På vinden sitter det ofta enkelbågar vilket gör jobbet enklare. Vi har en hel del fönsterkunskap på fonsterrenoveringensdag.se och i vår artikelbank, till exempel Kontrollera fönstren ofta så blir ingreppen mindre. Mycket går att göra själv men om du är osäker så kan du köpa ett par timmar av en fönsterhantverkare som kan ge vägledning eller eventuellt ta uppdraget. Genom era länsombud kan ni få kontakt med en fönsterhantverkare i närheten.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.