Fönster, färg…

Frågeställare: Maja
Hej!
Jag är en akademiker, med viss händighet i blodet, med passion för, kulturarv, arkitekturhistoria och byggnadsvård. Jag tänker mig att jag ska sadla om och på olika sätt skriva inom de här ämnena.
Jag tänker mig också att jag inte kommer att klara mig enbart på skrivandet utan behöver en syssla till. Vilket också vore roligt att ha. Det ligger nära till hands att utbilda mig inom ett hantverk för byggnadsvård, t.ex. fönsterrenovering eller måleri.

Jag bor i södra Sverige. Frågan är:

Finns det tillräcklig efterfrågan (i södra Sverige) för t.ex. renovering av fönster? Jag träffade en kvinna i Skåne som påstod att hon hade alldeles för mycket jobb än vad hon hann med, men ja… kan det vara en generell bedömning av intresset för att anlita hantverkare?

Var kan jag hitta lämpliga utbildningar för dessa hantverk, i ett närområde av Blekinge, Skåne, Halland, Småland?

Vad finns det förutom fönster och måleri som jag skulle kunna ägna mig åt?

Jag skulle gärna vilja ägna mig åt byggnadsvård resten av livet, både i teorin och i praktiken – hjälp mig!

Svar:
Nummer 2 2011 av vår medlemstidning Byggnadskultur har “Utbildning” som tema. Där hittar du det mesta du söker. Om du inte har den finns den i vår webbshop (http://www.byggnadsvard.se/tidsskriften/byggnadskultur-2011-2).
Det finns många som anordnar kurser och utbildningar om fönsterrenovering, Skansen i Stockholm, Allbäcks i Ystad och Byggnadsapoteket i Billnäs/Finland för att nämna några med varierande längd.
Akademiska utbildningar till byggnadsantikvarie eller motsvarande ges vid Högskolan på Gotland och Göteborgs universitet. Det senare har en avdelning i Mariestad med utbildningar inom bl.a. bygghantverk med inriktningen mot trä och även en ny utbildning inom traditionellt byggnadsmåleri.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
maj 2020
maj 03 2020

Jättegrönt

Friluftsmuseet Gamla Linköping, Tunnbindaregatan, Linköping, Sverige
Inget evenemang hittades!
Visa fler