Hej!
Ställde frågor om skumglas och lera tidigare under ”Renovering av torpargrund med skumglas” (27 december, 2020). Detta ledde till en del efterforskningar och därefter även ett utförande. Nu så här lite drygt 10 månader senare så är skumglas och lera på plats och på halva undervåningen har vi nu lagt tillbaka det ursprungliga trägolvet på ca 30mm lera. På den andra halvan av undervåningen gick inte trägolvet att rädda, därför har vi nu lagt ca 80mm lera (med golvvärme) där och har för avsikt att lägga ett kalkstensgolv på den ytan. Golvleverantören rekommenderar fästmassan Ardex X32 till kalkstensgolvet men de kunde inte svara på vilket typ av flytspackel vi skulle använda för avjämning. Jag har inte heller lyckats hitta någon annan med kunskap om vilken typ av flytspackel som ska användas som underlag för fästmassan och som kan användas på lergolv. Har ni några rekommendationer här? hur bör man resonera vid val av flytspackel/avjämningsmassa?
Svar:
Jag är murare sedan 30 år tillbaka med egen verksamhet och det är som murare jag hittade kärleken till gamla hus. När jag jobbat i några år fick jag upp ögonen för saker man kunde ställas inför när man arbetade i gamla hus: Varför fungerade inte de nya produkterna som översvämmade byggmarknaden? Varför var husen byggda på liknande vis, fast de inte låg i närheten av varandra?
Snart insåg jag att för att närma mig husbyggnadsprinciperna fick jag leta i helheten under den period som husen byggdes. Hur levde folk och vad levde de av? Vilka material fanns att tillgå?
Jag är aktiv i ett flertal lokala föreningsnätverk och inser att de lokala skillnaderna som finns i landet är viktiga. Länsombud i Svenska byggnadsvårdsföreningen är viktiga av just den anledningen. Vi kan hjälpa till med ett av de första och bästa hjälpmedlen för att åstakomma bättring – studiet av vår egen lokala/regionala byggnadskonst.