Jag och min fru bor i ett hus i NV Skåne som är byggt 1889. Vi ska dra om ett avloppsrör och behövde öppna upp ett innertak. Det är idag tretexskivor.
Där under sitter det delar av ett gammalt mellanbjälklag av dubbla brädor, på de undre delar som finns kvar är det papp spikad, och under den ligger det minst 6 lager med tapet! Jättefina tapeter som inte känns klistrade utan de sitter mest ihop av tiden. Det konstiga är att alla ligger där med baksidan nedåt. De kan alltså aldrig varit synliga nerifrån. Varför kan man ha gjort så?
Min egna gissning är något slags återbruk men får ändå inte ihop det då det är uppspikat på brädor, Jag har hittat rester av några av tapeterna på andra ställen i huset,
Svar:
Som du anade så handlar det om återbruk. Man har helt enkelt tagit pappen med alla tapetlager från en vägg och spikat upp i taket som isolering och underlag för målning.
Jag är uppvuxen i Stockholm men tillbringat somrar och vinterlov i Örnsköldsvikstrakten sedan mitten av sextiotalet. Jag brinner för byggnadsvården och speciellt traditionellt måleri och färgsättning inom- som utomhus. Intresset och kunskapen har ökat efter 23 års anställning som målare på friluftsmuseet Skansen. Som Örnsköldsviksbo satsar jag nu på traditionellt måleri, färgsättning och konsultverksamhet i Västernorrland. Som länsombud vill jag se till att vi vårdar och värnar vår bebyggelse och våra kulturmiljöer, samt väcka intresse för hantverket och äldre material.