Färgsättning

Frågeställare: Gunnar

Hej, För några år sedan köpte vi ett gammalt missionshus i södra Östergötland, Västra Haddåsen 5. Huset byggdes i slutet av 1880-talet. De gångna åren har vänt och vridet på hur vi sak renovera. Förra året kom vi gång. Bytte ut golvet i stora salen som ligger på nedervåningen(huset är två vångingar 120 kvm). Vi la in ett kilsågat furugolv och passade samtidigt på att isolera med hasopor. Nu tänker vi ta nästa steg med stora salen och en del av den är att tänka i färgsättning. har ni några goda råd hur vi tar oss vidare i den processen. Både gällande färgsättning, men och val av färgtyp. Med vänlig hälsning Gunnar Lindhe Ps. Bifogar några bilder som förhoppningsvis kan vara till någon hjälp.

Svar: 

Från antikvarisk synpunkt är det alltid bäst att utgå ifrån fakta, dvs äldre tapetlager, framskrapade äldre färgsättningar, äldre foton eller arkivuppgifter. Ibland finns det inte så mycket bevarat och då kan man leta tidstypiska utföranden i litteraturen, till exempel i boken “Så målade man: svenskt byggnadsmåleri från senmedeltid till nutid” eller rådgöra med en byggnadsantikvarie på närmaste länsmuseum. Under 1880-talet var det limfärgstapeter, linolje- eller limfärg som gällde vilket även är miljövänliga färger. Tidstypiska kulörer var ofta ganska mörka och lite murriga och det är inte alltid det känns självklart att vara helt tidstrogen. Är man osäker är det bäst att provmåla ytor och låna hem tapeter inför beslut.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, dock ej specifika dieter).
    Observera att lägret blir billigare med ett medlemskap (dock ej för trädgårdslägret som redan är nedsatt i pris).
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!