Vi har en gård i nordvästra Värmland med boningshus från ca 1890. Färgsättningen inomhus är så vitt vi kan se orörd originalmålning. Det finns inga underliggande lager av färg. Den behöver dock få nytt liv p g a skador. Vilka pigment kan man tänka sig ha använts? Kammaren har rosa väggar med klarröd taklist. Jag tänker att kanske ljus engelsk röd har använts? Salen har ljusblå väggar med mörklila golvlister. Kobolt ligger nära men med vad bryter man den till mörklila?
Vi vill helst använda samma pigment som då. Om inte möjligt så nära som möjligt. Är tacksam för tips och förslag!
Svar:
Kulörsättning kan vara komplext att rekonstruera och man använde sällan rena pigment utan blandade till önskad kulör. Olika färgtyper och färgsammansättningar kan också ge olika kulörer och målarna hade ofta sina egna recept. Därmed sagt att det är svårt att tvärsäkert säga vilka pigment som användes. Om man vill veta exakt vilka pigment som använts kan man låta en konservator göra färgsnittsanalys eller mäta med spektrometer men det är dyrbart och komplicerat.
Kulören på järnoxidpigmentet varierar beroende på den kemiska föreningen mellan järn och syre, just engelskt rött innehåller också bindningar till andra mineraler. Engelskt rött används idag som namn på ett rött järnoxidpigment som vanligtvis är något ljusare än vad som i handeln kallas järnoxidrött eller oxidrött.
Kobolt var ett dyrbart och därför ovanligt pigment. Mer troligt är blandningar baserade på ultramarin eller berlinerblått. Caput mortum är ett pigment som ger dovt lila toner men lila färger kan åstadkommas med blandning av andra pigment.
Riksantikvarieämbetet och NCS har gett ut en färgsnurra för linoljefärg, Kulturkulör, där man kan se vilka kulörer man kunde åstadkomma med traditionella pigment inordnat efter NCS-systemet. Det är ett bra hjälpmedel i såna här fall och målare som arbetar med traditionellt måleri har den ofta. Med reservation för bildåtergivningen på datorn finns den även på RAÄ:s hemsida.
Man kan också utgå från färgtillverkarnas provkartor eller ta med flagor till byggnadsvårdsbutiken. Ofta kan de bryta till rätt kulör med traditionella färger. I vår artikelbank finns många artiklar om kulör och färg. Ytterligare ett tips är att kontakta ditt länsmuseum som känner till de lokala färgtraditionerna.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.