Falkängen

Län: Västra Götaland
Ort: Hällekis

Falkängen i Hällekis på Kinnekulle är en av Sveriges få bevarade bruksgator. De första familjerna flyttade in 1899, och här bodde som mest ca 300 personer. De sista flyttade så sent som på 1980-talet. Det var främst människor som jobbade inom kalk- och cementindustrin som bodde här.

Något år efter att Cementa överlämnat Falkängen till Götene kommun invigdes Slöjdcentret (år 1983). Man uppskattar i dag besöksantalet till dryga 70 000 per år. En kulturskatt, en turistmagnet och inte minst en del av överlevnaden för den lilla orten Hällekis.

Götene kommun vill sälja på grund av eftersatt underhåll och därpå stora uppskattade renoveringskostnader. De arbetar för tillfället på en ny detaljplan för att försöka rädda den nuvarande verksamheten vid framtida försäljning, men det finns ingenting som garanterar Falkängens unika miljö och dess överlevnad som hantverks- och kulturcenter.

Det är av största vikt att bevara dessa bruksmiljöer och stoppa eventuella planer att sälja till privatpersoner. Det finns en stor folklig opinion mot att Falkängen säljs ut som bostäder.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, dock ej specifika dieter).
    Observera att lägret blir billigare med ett medlemskap (dock ej för trädgårdslägret som redan är nedsatt i pris).
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

januari 2020
mars 2020
Inget evenemang hittades!