fbpx

Län: Västra Götaland
Ort: Hällekis

Falkängen i Hällekis på Kinnekulle är en av Sveriges få bevarade bruksgator. De första familjerna flyttade in 1899, och här bodde som mest ca 300 personer. De sista flyttade så sent som på 1980-talet. Det var främst människor som jobbade inom kalk- och cementindustrin som bodde här.

Något år efter att Cementa överlämnat Falkängen till Götene kommun invigdes Slöjdcentret (år 1983). Man uppskattar i dag besöksantalet till dryga 70 000 per år. En kulturskatt, en turistmagnet och inte minst en del av överlevnaden för den lilla orten Hällekis.

Götene kommun vill sälja på grund av eftersatt underhåll och därpå stora uppskattade renoveringskostnader. De arbetar för tillfället på en ny detaljplan för att försöka rädda den nuvarande verksamheten vid framtida försäljning, men det finns ingenting som garanterar Falkängens unika miljö och dess överlevnad som hantverks- och kulturcenter.

Det är av största vikt att bevara dessa bruksmiljöer och stoppa eventuella planer att sälja till privatpersoner. Det finns en stor folklig opinion mot att Falkängen säljs ut som bostäder.

keyboard_arrow_up