Byggnadsvårdsläger för ensamkommande ungdomar

I sommar kommer 12 tjejer och killar mellan 15 och 19 års ålder från Eritrea, Somalia och Afganistan att få lära sig traditionella hantverk.

Bakom det unika projektet att arrangera byggnadsvårdsläger för ensamkommande ungdomar ligger Svenska byggnadsvårdsföreningen, Bygdegårdsföreningen Årås Kvarn och Madang AB.

Byggnadsvårdsföreningen har bedrivit lägerverksamhet i över 20 år, bland annat ihop med Bygdegårdsföreningen Årås Kvarn som de senaste fyra åren tagit emot deltagare till sitt säteri i Kölingared. Madang driver ett familjeliknande boende för ensamkommande ungdomar som bor i Huddinge kommun.

Vårt gemensamma mål är att hjälpa ensamkommande ungdomar till en bättre integration i sitt nya hemland genom praktisk utbildning i kulturhistorisk miljö. Taktilt lärande av olika hantverksmoment som målning, murning och fönsterrenovering på byggnader med verkliga renoveringsbehov stärker de ungas självkänsla och ger nyttiga kunskaper för ett självständigt liv. Kanske kan kunskapen leda till fortsatt utbildning i något hantverksyrke? Byggnadsvårdslägret leds av kunniga hantverkare och varvas med studiebesök, utflykter och andra kulturella möten genom olika fritidsaktiviteter.

Lägrets deltagare är tonåringar, som befinner långt från sina familjer i ett främmande land. De har begränsade möjligheter att själva utveckla nätverk med vuxna människor i Sverige. Genom lägret får de möjlighet att möta ideellt engagerade vuxna. Under byggnadsvårdslägret får ungdomarna nya upplevelser och gemenskap, vilket kan bidra till en ljusare framtidstro.

– Ungdomar är starka, men att skiljas från sina familjer är en påfrestning som är svår att föreställa sig. Vi vill bidra med att ge ungdomarna nya rötter och del i vårt rika kulturarv för att stärka deras självkänsla och tillhörighet i samhället. Efter den här veckan kommer de att ha lärt sig mer om svensk byggnadskultur än den genomsnittlige svensken, säger Stephan Fickler, verksamhetsledare Svenska byggnadsvårdsföreningen.

Projektet är ett gemensamt initiativ mellan ovan nämnda arrangörer och finansierat helt med privata medel tack vare tre företag i byggnadsvårdsbranschen. Målarkalk AB, Puts och Plattsättnings AB samt Speedheater System AB.

Byggnadsvårdslägret arrangeras i den vackra kulturmiljön vid Årås Kvarn i Ulricehamns kommun i Västergötland mellan den 5 juni och den 11 juni i sommar.

logotyp byggnadsvardsforeningen
Svenska byggnadsvårdsföreningen, Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85 | Email: kansli@byggnadsvard.se
Svenska byggnadsvårdsföreningen
Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85
Email: kansli@byggnadsvard.se

Cart

Cart offcanvas

Logga in

Så här hanterar Svenska byggnadsvårdsföreningen personuppgifter (GDPR) Läs mer här!