fbpx

Renovering av tegeltak 4-5 april

Vi lär oss om tegeltakens historia och hur tegelpannor sett ut och tillverkats under olika tider. Vi pratar om hur man ser skillnad på handslaget tegel och maskintillverkat tegel. Du får också lära dig att bedöma tegelpannornas skick och om de har skador som gör att de inte längre bör användas.
Vad är antikvariskt viktigt att bevara och varför? Hur reparerar och underhåller jag på bästa sätt ett gammalt tegeltak? Vilka skador är viktiga att åtgärda och hur gör man det? Hur illa är det med mossa på taket? Behöver man verkligen behandla taket med kemikalier för att slippa alger och mossa?
På kursen får du lära dig grunderna i hur ett tak är uppbyggt och vad du bör tänka på vid renovering. Reparation av underlagstaket, olika tätskikt, läktavstånd och återläggning av tegelpannor. Vi diskuterar också planering, ställningsbygge, nedtagning och sortering av tegelpannor. Är det kanske inte lämpligt att göra arbetet själv? På den här kursen får du också veta hur du kan ta in offerter och vad du bör tänka på för att undvika att det går fel.

Kursen är i huvudsak teoretisk men en del praktiskt arbete ingår då ett takfall på ett litet tegeltak läggs om. Inga förkunskaper krävs.

Tid: Lördag-Söndag 4-5 april kl 09.00-17.00
Plats: Sörmlands museum, Tolagsgatan 8, Nyköping
Kursledare: Jon Åhlund, byggnadsvårdare och Anton Blomgren, byggnadsantikvarie
Sista dag för anmälan och biljettköp: 18 mars

Anmälan via: https://butiken.sormlandsmuseum.se/kurser/renovering-av-tegeltak-4-5-april-2020.html

Telefonnummer till kontaktperson: 070-3301163

Datum

lör 04 apr
Expired!

Tid

09:00 - 17:00

Kostnad

1900 kr (medlem: 1800 kr)

Platser

Tolagsgatan 8, Nyköping, Sverige
Tolagsgatan 8, Nyköping, Sverige
Kategori

Arrangör

Sörmlands museum

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Vänligen ange en giltig e-postadress.

Meny