fbpx

Lär dig slå med lie

Lär dig slå en äng under en kurs med LieMats!

En äng är ett öppet fält vars vegetation huvudsakligen består av stråväxter, främst gräs, samt örter. En äng kan vara mycket artrik både när det gäller växter och smådjur. Eftersom ängsmarken är en av de naturtyper som minskat allra mest de senaste hundra åren finns också en stor mängd rödlistade arter av främst kärlväxter och insekter som fjärilar och steklar knutna till de återstående ängsmarkerna. Slåttern gjordes tidigare manuellt med lie eller skära. Gräset låg sedan och torkade på plats, ofta uppsatt på hässja eller i volme, och blev hö.

Att slå med lie har länge varit en närmast bortglömd konst som återigen blivit aktuell för såväl villaägare som ägare av större marker. Att hålla en slåtteräng har blivit populärt som alternativ till den arbetskrävande gräsmattan. Utöver den arbetsbesparande vinsten medför det även nöjet att se vackra blommor och pollinerande insekter på sin tomt.

Det är många små detaljer som är viktiga för att det ska bli riktigt njutbart att slå med lie. Där en bra lie och bra teknik ersätter kraft. Där ett lugn i själen och ett leende ersätter smärtande muskler.

Kursledare
Kursledare är Mats “LieMats” Rosengren från Hornborgarsjön i Skaraborg. Mats tar bland annat hand om Heljesgårdens lieslåtter. Läs mer om LieMats på hans hemsida här!

Äta
Enklare fika med kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. Vi kommer att fika ute vid kursplatsen.

Tag med
Oömma kläder – det är ett ganska dammigt och svettigt arbete. Grova skor, byxor och kraftiga handskar. Som vanligt – kläder efter väder. Slå gräs gör man med fördel i fuktigt klimat. Kamera och papper och penna kan vara bra att ha för att stärka minnet.

Att tänka på
Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd finns vid kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat.

VAR, NÄR & HUR
Datum: 31 maj 2020
Tid: söndag 10-17
Kursledare: Mats Rosengren
Avgift: 1 090 kr
Plats: På ängarna vid Lekhuset, Nääs. Samling utanför Lekhuset.

Anmälan
www.slojdochbyggnadsvard.se/liekurs eller e-post: lerum@sv.se

Datum

sön 31 maj
Expired!

Tid

10:00 - 17:00

Kostnad

1090kr (medlem: -10%)

Mer info

Läs mer
REGISTER

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Vänligen ange en giltig e-postadress.

Meny