Fönsterrenoveringens dag

Den 30 maj vill Sveriges Länsmuseer, Svenska byggnadsvårdsföreningen och Riksantikvarieämbetet uppmärksamma alla de vinster man gör genom att bevara och ta hand om sina fönster. Tillsammans med olika samarbetspartners anordnar de aktiviteter runt om i landet. Allt från workshops och kurser, till utställningar och stadsvandringar där man tittar på olika typer av fönster. Aktiviteterna är inspirerande och utbildande och förmedlar praktisk kunskap i hur man renoverar och energieffektiviserar sina fönster.

Rädda klimatet och fönstren – samtidigt
Ett vanligt argument för att byta fönster på ett hus är att man sparar energi, ett annat är de underhållsfria materialen. Men underhållsfria material är per definition svåra att underhålla – istället kastar man dem. Gamla träfönster kan däremot renoveras, varsamt och billigt, för att bli mer energieffektiva. Det sparar resurser och är ett enkelt sätt att vara klimatsmart!
– Det kan verka klimatsmart att byta fönster, men hur resurssnålt är det egentligen att slänga fönster som fortfarande går att underhålla och använda? Vi har bara ett jordklot och måste vara sparsamma med våra resurser, säger Carina Carlsson på Västarvet.

Spara pengar och miljö 
Äldre träfönster har dessutom en hantverks- och materialkvalitet som bidrar till att de med rätt underhåll kan hålla väldigt länge. Att spara originalfönstren är därför ett sätt att investera i ett hus, på många sätt:
– Välbevarade originalfönster är eftertraktade detaljer på bostadsmarknaden och höjer faktiskt värdet på ditt hus, säger Stephan Fickler, verksamhetsledare på Svenska byggnadsvårdsföreningen.

Svensk byggnadsvård på export
I år arrangeras Fönsterrenoveringens dag både i Finland och Estland där man valt att fortsätta med samma koncept:
– Det skulle naturligtvis vara fantastiskt om detta utvecklade sig till en internationell dag för fönsterrenovering. Även Norge och Danmark ligger i startgroparna, säger Liselotte Jumme, bebyggelseantikvarie på Kalmar läns museum.

En del av kulturarvet
Fönsterrenoveringens dag är också ett sätt att uppmärksamma äldre fönster och deras betydelse för kulturarvet. Bevarade originalfönster betyder mycket för upplevelsen av en byggnad. Byte av fönster kan innebära att en byggnads historiska karaktär går förlorad. Kulturmiljölagen säger att ansvaret för att skydda och vårda kulturarvet är en ”nationell angelägenhet som delas av alla”. I plan- och bygglagen skriver man att alla ändringar av ett hus ”ska ta hänsyn till byggnadens karaktärsdrag, historiska-, kulturhistoriska- och miljömässiga värden”. Ändå kastas gamla, funktionsdugliga och kulturhistoriskt värdefulla fönster över hela landet.

Datum

tor 30 maj

Tid

00:05 - 23:55
Kategori

Arrangör

Byggnadsvårdsföreningen
Webbplats
https://byggnadsvard.se
REGISTER

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Vänligen ange en giltig e-postadress.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, dock ej specifika dieter).
    Observera att lägret blir billigare med ett medlemskap (dock ej för trädgårdslägret som redan är nedsatt i pris).
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

januari 2020
mars 2020
Inget evenemang hittades!