fbpx

En vacker slåtteräng- att slå med lie och att hässja på Roslagsvis

Kursinnehåll

Vi börjar med en teoretisk genomgång där vi pratar om liens historiska användning men också om hur vi kan använda lien idag. Vi kommer att prata om hur lien ser ut och hur man får bladet vasst beroende på om man har en slipelie eller en knackelie.

Vi kommer även att ta upp ängens ekologi; vad en är äng, och hur kopplas den ihop med biologisk mångfald. Därefter kommer deltagarna att få pröva tekniken och börja slå den äng som är dagens uppgift.

Vi tar upp teori och teknik kring hässjor, praktisk tillämpning och lokala traditioner.

Målsättning

Att förstå grunderna med lieslåtter och att kunna hantera lien på ett bra och säkert sätt. Målsättningen kan också vara att kunna slå sin gräsmatta hemma eller en slåtteräng eller dikesren.

Kursledare

Jonas Hedlund, biogeovetare i grunden och arbetar på naturskolan i Tyresö kommun. Arbetar även extra som guide i Tyresta Nationalpark. Han älskar friluftsliv och tar gärna långa skridskoturer i skärgården eller spänner på sig skidorna för att spåra lodjur i de stora Tyrestaskogarna. Han är en mångsysslare och är händig med det mesta. Jonas har lång erfarenhet av lieslåtter och har haft flera kurser och anordnar varje år en familjedag med lieslåtter vid Ahlstorps ängar i Alby friluftsområde (Tyresö)

Catharina Österman, undersköterska i grunden och jobbar fortfarande extra på helger. Hon är utbildad landskapsvårdare på Göteborgs universitet och har jobbat på skärgårdsstiftelsen som tillsynsman på Gålö och Björnö. Catharina började med lieslåtter på utbildningen till landskapsvårdare för fyra år sedan och har sedan dess blivit bättre och bättre. Hon arbetar tillsammans med Jonas på olika slåtteruppdrag och har även jobbat med lieslåtter åt länsstyrelsen i Örebro.

Anmälan görs genom att du skickar en e-post till info@bbviroslagen.se. Uppge namn, adress och telefon. När du har anmält dig kommer du att få bekräftelse på detta.

Sista anmälningsdag: 20 juni 2019

Datum

lör 29 jun

Tid

Hela dagen

Kostnad

480 kronor
Kategori

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Vänligen ange en giltig e-postadress.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler