fbpx

Båttur till Stora Ekolmen (Vaxholm)

Välkomna att följa med lustjakten M/Y Arona till ön Stora Ekholmen där vi kommer att bli guidade runt på ön och se alla de vackra husen som finns där. Under båtfärden kommer vår skeppare att berätta om Stora Ekholmen, de farvattnen vi färdas på och inte minst om M/Y Aronas historia från det att hon byggdes 1904.

Stora Ekholmen är belägen söder om Waxholm. Öns naturliga förutsättningar och strategiska läge i närheten av Vaxholms fästning samt till de stora farlederna gjorde den en gång särskilt lämplig för den omfattande ekodling som gett ön dess namn. Tack vare sin styrka och röttålighet var eken under många hundra år mycket eftertraktad i samband med krävande byggnationer, framförallt när det gäller skeppsbyggnad av alla slags fartyg.

Exakt när ön började bebyggas är inte fastställt. Byggmästaren Carl Axel Munthe var öns första ägare. Generalstabskartan från 1877 visar att ön är bebyggd med tre bostadshus och att en av dem ägdes av arkitekten Carl Sandahl. Fler villor tillkom efterhand. Familjen Grumme köpte hela ön 1909 och förvandlade den till ett sommarparadis. De fortsatte att bebygga ön med alltifrån hönshus, ladugård och alléer. De förstärkte även gångstråken på ön. Ön fick en ny ägare 1965 som bland annat lät bygga en ångbåtsbrygga som trafikeras av Vaxholmsbolagets båtar än idag.

Nu har ön återigen fått en ny ägare som har för avsikt att restaurera och utveckla ön och alla tretton mer eller mindre fallfärdiga hus som finns där. Det finns en omfattande Kulturanalys där de kulturhistoriska värdena utförligt har utretts. I analysen ingår rekommendationer för bevarande, upprustning och utveckling.

Tänk på att ta med er matsäck, sittunderlägg, rejäla skor samt oömma och skyddande kläder.

 Tid och plats: Avfärd kl. 10 från Riddarfjärdens Marina, Norr Mälarstrand 31, Stockholm. Vi beräknar vara tillbaka senast 16:30. För återfärd med Waxholmsbolaget, se aktuell tidtabell för perioden.

Kostnad: Båtfärd och visning kostar 300 kr för icke medlemmar och 200 kr för medlemmar. Betalning för visningen ska ske i förväg. Mer information erhålls vid anmälan.

Anmälan: Obligatorisk anmälan för alla via e-post och senast 7 maj 2019 till Ana Durán, ana.duran.byggnadskultur@gmail.com

Bilderna visar M/Y Arona och Kaptensvillan på södra sidan av ön. Bilderna är privata.

Taggar: , ,

Datum

lör 11 maj
Expired!

Tid

10:00 - 16:30

Kostnad

200 kr för medlemmar, 300 kr för icke medlemmar

Platser

Vaxholm

Arrangör

Byggnadsvårdsföreningen
Webbplats
https://byggnadsvard.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Vänligen ange en giltig e-postadress.

Meny