fbpx

Adolfsbergs sanatorium i Örebro har byggts om till bostäder. Ida Westergren delar med sig av sina erfarenheter från projektet, sammanfattade i tre punkter.

Örebros stadsarkitekt Magnus Dahlander ritade i början av 1900-talet två sanatorier. En förutsättning för byggnadernas funktion var ett isolerat läge med frisk luft. Just det kom i framtiden att bli deras största hinder för överlevnad.

Adolfsbergs sanatorium i Örebro stod färdigt 1912 och Garphyttans sanatorium invigdes 1913. Sanatoriet i Adolfsberg ligger fortfarande gömt i en tallskog som när det en gång byggdes medan Garphyttans sanatorium revs i början av 2000-talet efter att ha stått tomt i årtionden.

Det nygyggda sanatoriet 1912. FOTO: SAMUEL LINDSKOG; ÖREBRO LÄNSMUSEUM

1. Funktion

Den vanligaste anledningen till att en byggnad rivs är att den saknar funktion. Adolfsbergs sanatorium hade till största del stått tomt i flera år när en ny fastighetsägare, KBB fastigheter, tog sig an projektet att omvandla byggnaden till bostäder.

2. Förändring

För att en byggnad ska överleva, måste den få lov att förändras. Under åren har sanatoriet använts både för vård, skolverksamhet och vandrarhem,

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up