fbpx

En gymnasieutbildning utan läxor och minimalt med teori. På Kulturhantverket i Haninge handlar undervisningen om praktisk byggnadsvård. Katarina Arnstad åkte dit och mötte elever som äntligen hittat ett plugg där de trivs.

Byggnadsvårdsföreningens Stephan Fickler på invigningen av Kulturhantverket.

Till Kulturhantverket söker sig ungdomar som hoppat av teoretiskt inriktade gymnasieutbildningar, men också arbetslösa och unga med olika diagnoser som har svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden.

Här får de lära sig hur man bygger nytt och renoverar äldre hus med gamla tekniker.

– Det behövs verkligen fler utbildningar för hantverkare som kan ta hand om alla våra äldre hus på ett bra sätt, så det här får tummen upp av oss, säger verksamhetsledaren i Svenska byggnadsvårdsföreningen,
Stephan Fickler.

Inget utanpå den oansenliga industrilokalen på Cementvägen 31 i Jordbro industriområde skvallrar om det intensiva arbete som pågår innanför väggarna.

Här hamras, spikas, sågas, spacklas, mäts och målas det. Djupt koncentrerad och med stor precision spacklar Sara Aus, 23, väggarna i personalmatsalen med sandspackel.

– Här på Kulturhantverket får jag jobba praktiskt. Det är inte så mycket teori, vilket är bra eftersom jag har svårt att sitta still och koncentrera mig. Det är roligare att jobba med händerna och se något växa fram, säger Sara.

Inga hopplösa fall

Lärarna Jörgen Arnstad och Jonas Fälth tycker att Sara har gjort stora framsteg och vuxit som person.

Tina Gunell målar en spegeldörr med linoljefärg.

– Många som kommer hit vet inte riktigt vad de vill och ofta har de väldigt dåligt självförtroende. Vår uppgift är att fånga upp dem och få dem att tro på sin egen förmåga. Det finns inga hopplösa fall, det handlar om att se kapaciteten hos individen. Alla är inte stöpta i samma form, säger Jörgen.

Han och hans kollega och parhäst Jonas Fälth trivs ypperligt bland sina arbetskamrater – det är så de vill se sina elever.

Det märks tydligt att de är besjälade av sitt arbete bland ungdomar som inte alltid haft de bästa förutsättningar, men som här erbjuds en gedigen yrkesutbildning som ger dem praktikplats som inte sällan leder till fast anställning.

– Om bara en eller två av eleverna får jobb så har vi gått med vinst – framför allt ur en rent mänsklig aspekt, men också ur samhällsekonomisk synvinkel, säger Jonas.

Som mest är det 16 elever på två lärare och en resursperson från kulturhuset Lakeside i Haninge som arbetar 25 procent.

– Vi har tid att se varje elevs behov, säger Jörgen som hoppas att utbildningen – den första i sitt slag i landet – ska spridas även till andra kommuner.

Hantverk på återväxt

Tina Gunell renoverar ett fönster.

– Allt började med att Dalarögruppen tog kontakt med oss på Fredrikgymnasiet. De var bekymrade över den dåliga återväxten bland kulturhantverkare som bemästrar de gamla teknikerna och undrade om vi kunde tänka
oss att starta en utbildning med inriktning mot byggnadsvård. Det blev embryot till det du ser här, säger Jörgen och sveper med handen över lokalerna som sjuder av pur snickar- och målarglädje.

– Det bästa av allt är att chanserna till anställning efter utbildningen är jättegoda. Branschen skriker efter duktiga kulturhantverkare, riktigt hantverk går inte att köpa på de stora byggvaruhusen. Sedan ska man ju inte sticka under stol med att det är stimulerande för alla sinnen – ja, nästan meditativt – att få jobba i sakta mak med gamla tekniker, ler Jörgen.

Stephan Fickler på Byggnadsvårdsföreningen håller med: – Som med alla hantverk känner man en tillfredsställelse av det man åstadkommer med händerna. Om man samtidigt bidrar till att rädda historiska byggnader och skapa ekonomiska värden, blir tillfredsställelsen naturligtvis än mer påtaglig. Dessutom innebär byggnadsvård att man lagar istället för att byta ut, och det är resurshushållning i ordets rätta bemärkelse. I Sverige pratar vi mycket om hållbarhet och den här utbildningen är verkligen ett konkret steg i rätt riktning.

Möjlighet till anställning

Även rektorn för Fredrikgymnasiet, Robert Aspfors, applåderar den nya utbildningen. – Detta har blivit riktigt bra. De flesta eleverna har blivit erbjudna sommarjobb och gör man bra ifrån sig där så är möjligheten stor att få en fast anställning senare. För dessa elever, som i många fall levt i utanförskap, är det otroligt viktigt för självkänslan, säger Robert.

Tjugoåriga Lovisa Engströms självförtroende är det inget fel på. Just nu sommarjobbar hon på Stockholms slott och hon är en utmärkt ambassadör för Kulturhantverket.

Efter sin praktik blev hon erbjuden sommarjobb på en stor målerifirma där hon hoppas få fortsätta som lärling.

När vi får tag i henne är hon i full färd med att måla två pelare vid en av ingångarna till slottet med linoljefärg.

Innan hon sökte till Kulturhantverket hade hon gått treårigt estetiskt gymnasium, men det ledde inte till jobb.

– När pengarna tog slut gick jag till Arbetsförmedlingen, som skickade mig vidare till Ung i Nynäs som tipsade om den här kursen. Jag tänkte »varför inte«, säger Lovisa som aldrig ångrat sitt val.

– Jag kände direkt att jag hamnat rätt. Utbildningen är jättebra och det är förvånande att det inte finns fler yrkesutbildningar i landet. Alla tycker inte det är lika roligt med teori.

En beskrivning som stämmer bra på eleven Martin Björling, 25, som gått arbetslös innan han började här. – Jag kände att detta är ju mycket bättre än att inte göra något alls. Jag gillar att jobba med kroppen, det är mycket praktik och lite teori och det passar mig bra, säger Martin, som när utbildningen är klar tänker söka jobb som snickare.

Att kunna erbjuda praktikplatser är en grundstomme för Kulturhantverket som har ett stort nätverk av lokala företagare som gärna tar emot elever. Även Svenska byggnadsvårdsföreningen hjälper att hitta praktikplatser. – Vi tror på växelverkan mellan praktik och teori. Det är nyttigt att få komma ut och arbeta på riktigt, att känna på hur det är att ha arbetskamrater och inte minst lära sig att hålla tider. Det är A och O, säger Jörgen.

De flesta som börjar hos Jörgen och Jonas är helt okunniga om byggnadshantverk, men att man har »tummen mitt i handen« är inget hinder för att bli en duktig yrkesman eller -kvinna. – Det handlar om att träna. Alla vet ju att Zlatan inte bara vaknade upp en morgon och var världsbäst i fotboll utan han har tränat sig till sin framgång, säger Jörgen.

Katarina Arnstad Elmblad
Katarina Arnstad Elmblad är frilansjournalist.
arnstad.elmblad@gmail.com

keyboard_arrow_up