En gymnasieutbildning utan läxor och minimalt med teori. På Kulturhantverket i Haninge handlar undervisningen om praktisk byggnadsvård. Katarina Arnstad åkte dit och mötte elever som äntligen hittat ett plugg där de trivs.

Till Kulturhantverket söker sig ungdomar som hoppat av teoretiskt inriktade gymnasieutbildningar, men också arbetslösa och unga med olika diagnoser som har svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden.
Här får de lära sig hur man bygger nytt och renoverar äldre hus med gamla tekniker.
– Det behövs verkligen fler utbildningar för hantverkare som kan ta hand om alla våra äldre hus på ett bra sätt, så det här får tummen upp av oss, säger verksamhetsledaren i Svenska byggnadsvårdsföreningen,
Stephan Fickler.
Inget utanpå den oansenliga industrilokalen på Cementvägen 31 i Jordbro industriområde skvallrar om det intensiva arbete som pågår innanför väggarna.
Här hamras, spikas, sågas, spacklas, mäts och målas det. Djupt koncentrerad och med stor precision spacklar Sara Aus, 23, väggarna i personalmatsalen med sandspackel.
– Här på Kulturhantverket får jag jobba praktiskt. Det är inte så mycket teori, vilket är bra eftersom jag har svårt att sitta still och koncentrera mig. Det är roligare att jobba med händerna
Intressant, eller hur?
Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.